„Múltunk alapja, jövőnk oszlopa”

2017, május 18 - 16:22
Szent László hitbeli öröksége és az egyházak olyan kohéziós erőt jelentenek, amely kaput nyit a határon túliak, a világ magyarsága felé – mondta a lovagkirály értékeit bemutató konferencián Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója.

A Szent László évhez kapcsolódva Mikola István államtitkár kezdeményezésére „Múltunk alapja – jövőnk oszlopa. Keresztény értékrend Szent László uralkodói gyakorlatában” címmel rendeztek konferenciát május 17-én a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A tudományos tanácskozáson az egyházi és tudományos élet képviselői, köztük a Debreceni Egyetem professzorai fejtették ki gondolataikat.

- A Szent László évben azért kutatjuk és rendszerezzük a lovagkirály örökségét, hogy a mai korban életre tudjuk váltani az értékeket, amelyek sok évszázaddal ezelőtt egyszer már sikerre vitték ezt az országot, ezt a régiót – hangsúlyozta köszöntőjében Íjgyártó István államtitkár.

Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója a kerekasztal-beszélgetésen kifejtette: a hitbeli örökség és az egyházak olyan kohéziós erőt jelentenek, amely kaput nyit a határon túliak, a világ magyarsága felé.


- Ez a kapu biztosíthatja azt, hogy a Szent László szellemiségén alapuló, a Debreceni Egyetem által indítandó Magyarság értékei – magyar örökség képzések, amelyek minden határon túli magyarnak szólnak, sikeresek legyenek a magyar identitás javításában, és az anyaországhoz való kötődés erősítésében – mondta el Jávor András.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese Szent László kultuszának a magyar és az egyetemes keresztény kultúrában betöltött helyéről beszélt, arra helyezve a hangsúlyt, hogy szent királyunk személye és történelmi szerepe, valamint az Árpád-ház szentjeinek révén a magyarság már abban az időszakban is jelentős kulturális és spirituális értékekkel gazdagította Európát.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek előadásában kiemelte, hogy Szent László királyban a Szent István-i életmű kiteljesítőjét, az ország stabilitásának megteremtőjét tiszteljük, akit nem csak életében, de halála után is a törvény és igazság oszlopaként tartanak számon.

- Mátyás királyról csak azt őrzi az emlékezet, hogy életben igazságos bíró volt, de amikor meghalt, „odalett az igazság”, Szent László azonban a síron túl is győzelemre segítette az igazságot és pártját fogta a kiszolgáltatott embereknek – fogalmazott a bíboros.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Szent László erényei közül kiemelte alázatát és bátorságát: trónra lépése után Salamon haláláig nem viselte a koronát, de országát és hitét erős kézzel védelmezte a keletről fenyegető idegen népek és a nyugat széthúzása ellen.

Sajtóiroda


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.