Az ájurvéda kurzus új lehetőségei

2017, május 22 - 09:27
A Debreceni Egyetem szakfordító-tolmács szakos hallgatóinak segítségével hamarosan már magyar nyelven is elérhetővé válik az ájurvéda orvostudomány kurzus. A februárban indult egyedülálló képzés annyira sikeres, hogy a következő szemeszterben is folytatódik.

A több mint ötezer éves múlttal rendelkező medicinával, az ájurvédával ismerkedtek meg azok a szakfordító-tolmács képzésben részt vevő hallgatók, akik meghallgatták Asmita Wele előadását május 17 -én a Debreceni Egyetemen. Az intézmény Angol-Amerikai Intézete által szervezett programon az „élet tudományának” is nevezett hagyományos indiai orvoslási rendszer alapjainak bemutatásán túl, a professzor az intézettel és hallgatókkal való együttműködési lehetőségekről egyeztetett.

- Sikeres volt a februárban indult angol nyelvű ájurvéda kurzus, olyannyira, hogy a következő szemeszterben is folytatódik, ám a képzés ezentúl azok számára is elérhető lenne, akik nem beszélnek angolul – mondta Asmita Wele.
Az egyetem indiai vendégprofesszora szerint ebben jelentős segítséget nyújthatnak a szakfordító-tolmács képzésben részt vevő hallgatók. Az előadássorozat, valamint az ájurvédikus orvosi rendszerről szóló könyvek és jegyzetek magyar nyelvre fordításával még több hallgató ismerhetné meg a betegségek mélyebb okait, a hagyományos fitoterápiát vagy éppen a gyógyítás holisztikusabb megközelítését.


Az eredetileg gyógyszerész, orvostan- és fogorvostan-hallgatók számára indított szabadon választható képzés – a nagy érdeklődésnek köszönhetően – a szeptemberben induló félévben már az Egészségügyi Kar, a Népegészségügyi Kar hallgatói és minden egészségügyben érdekelt doktorandusz számára is elérhető lesz.

Asmita Wele bízik benne, hogy az Angol-Amerikai Intézettel való együttműködés eredményeként megszülethet az első magyar nyelvű ájurvéda orvoslásról szóló szakmai könyv is. Hozzátette: tervei szerint az ájurvédikus gyógyítást az orvosok és társszakmák képviselői már 2018 februárjától egy kétéves továbbképzésben tanulhatják, az országban elsőként a Debreceni Egyetemen.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.