Kazah delegáció az egyetemen

2021, május 13 - 16:09
A Debreceni Egyetem és kazahsztáni felősoktatási intézmények közötti oktatási és kutatási együttműködésekről, valamint a DE-n tanuló kazah hallgatók létszámának növeléséről egyeztetett Kazahsztán magyarországi nagykövete és kísérete egyetemi vezetőkkel csütörtökön az intézményben.

Abdrasov Zsanibek nagykövetet, Myrzakhanov Yedil elsőtitkárt és Abpassov Kuanysh másodtitkárt Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató fogadta. A Főépület megtekintését követően a rektorhelyettes röviden ismertette a Debreceni Egyetem képzési és kutatási profilját, kiemelve az intézmény nemzetközi népszerűségét.

- Jelenleg 123 kazahsztáni hallgatója van a Debreceni Egyetemnek, a legtöbben, 43-an a Műszaki Karon tanulnak, ezt követi a Természettudományi és Technológiai Kar 39 diákkal, valamint az Általános Orvostudományi Kar 14 hallgatóval, ezek mellett kisebb létszámban több karon is vannak kazah hallgatók. Reményeink szerint az együttműködésnek köszönhetően tovább bővülhet ez a létszám – hangsúlyozta Pintér Ákos rektorhelyettes.

Abdrasov Zsanibek nagykövet kiemelte, hogy az elmúlt években főként a gazdaságtudomány, valamint a műszaki tudományok terén működött együtt a két ország felsőoktatása, most szeretnék ezt kiterjeszteni az orvos- és egészségtudomány, gyógyszeripar, valamint a turizmus területére, ezek a szektorok ugyanis dinamikusan fejlődnek Kazahsztánban.


A nagykövet elismerően szólt a Debreceni Egyetem képzéseiről és kutatásáról, amelyek hozzájárulnak a magyar felsőoktatási intézmények népszerűségéhez Kazahsztánban. Kitért rá, hogy évente mintegy ezer hallgató pályázik az országból a Stipendium Hungaricum ösztöndíj 250 helyére, így mindenképpen szeretnék növelni a kazah diákok létszámát a Debreceni Egyetemen. 

A tervek szerint iparági képzési és kutatási megállapodásokkal folytatódhat az együttműködés.

Sajtóiroda - TPL

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.