„Doktorrá fogadom…!”

2017, május 29 - 12:32
A köztársasági elnök jóváhagyásával kitüntetéses doktorrá avatták Kristóf Endre Károlyt. Vele együtt összesen hatvanegy jelölt vehette át doktori oklevelét május 27-én, szombaton a Debreceni Egyetem tavaszi doktor- és díszdoktoravató ünnepségén.

A fanfárok zenéjére vonultak be a gerundiumot vivő diákok kíséretében az egyetem vezetői és professzorai a Főépület Aulájába, hogy ünnepi ceremónia keretében avassák doktorrá azokat a jelölteket, akik eleget tettek a doktori (PhD) fokozat megszerzéséhez előírt követelményeknek.

- Minden diploma, fokozat és cím annyit ér amennyi a megszerzésébe fektetett munka. Az Önök által elért doktori fokozat ma a Magyarországon megszerezhető legmagasabb egyetemi végzettség, s mint ilyen egy legalább húsz esztendős küzdelmes, de mindenképp felemelő tanulási folyamat végeredménye. Az út bár gyakran rögösnek tűnhetett, de az akarat minden akadály leküzd – fogalmazott ünnepi beszédében Csernoch László. A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese külön köszöntötte Kristóf Endre Károlyt, akit Áder János köztársasági elnök jóváhagyásával kitüntetéssel avattak doktorrá. Ezt a címet és az ezzel járó aranygyűrűt csak az a hallgató érdemelheti ki, aki középiskolás kora óra csak jeles érdemjegyet szerzett.

- Az elismerés különlegességét jelzi, hogy az 1990 óta eltelt esztendőkben a jogtár tanúsága szerint összesen 44 köztársasági elnöki határozat született kitüntetéses doktorrá avatásról, és 47 fiatal tudós – ebből 13 egyetemünk hallgatója – „koronázhatta” meg eredményes tanulmányait az aranygyűrű átvételével. Külön kiemelendő, hogy az elmúlt 5 évben avatott 9 hallgatóból 7 a Debreceni Egyetemen szerzett fokozatot – emelte ki Csernoch László.

A gerundiumokra tett eskü szövegének elhangzása után Szilvássy Zoltán rektor fogadta a doktorok sorába a jelölteket.

- Mi, a Debreceni Egyetem rektora és Doktori Tanácsa, tisztünkhöz kötött hatalmunknál fogva Önöket – dicséretes tudományos tevékenységük jutalmául – egyetemi doktorokká fogadjuk, s felruházzuk mindazokkal a jogokkal és kiváltságokkal, melyek a törvény erejénél fogva a tudományos minősítéssel rendelkezőket megilletik – hangzott a szöveg.

- Doktorrá avatásunkért köszönetet mondunk. Fogadalmunkhoz híven mindenkor arra törekszünk, hogy a doktori fokozat tekintélyét megóvjuk, szaktudományunk fejlődését elősegítsük, a Debreceni Egyetem gyarapodását tehetségünkhöz képest előmozdítsuk, s ezzel hazánk javát szolgáljuk – mondott köszönetet valamennyi felavatott doktor nevében Kristóf Endre Károly.


Az eseményen emellett habilitált doktori címeket is átadtak. Az agrártudományok területén 1, a bölcsészettudományok területén 1, a műszaki tudományok területén 3, az orvos- és egészségtudományok területén 9, a természettudományok területén 8, összesen huszonkét jelölt tett eleget a habilitációs eljárás követelményeinek.

Az ünnepségen professor emeritusi címet vehetett át az egyetem két megbecsült oktatója, Blaskó Lajos (Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar) és Kovács Péter (Gyógyszerésztudományi Kar), valamint átadták a Debreceni Egyetem Publikációs Díjait is. Robert Franz Tichy professzort, a Grazi Műszaki Egyetem Analízis és Számelmélet Tanszék kiválóságát díszdoktorai sorába avatta a Debreceni Egyetem.

Sajtóiroda - BZs

 

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.