Elit körben a Debreceni Egyetem

2017, május 30 - 15:16
A világ legnagyobb gyógyszerfejlesztési vizsgálatait koordináló vállalat kiemelt partnere lett a Debreceni Egyetem. A kedden aláírt, négy évre szóló szerződéssel az intézmény a QuintilesIMS legfontosabb vizsgálóhelyeinek egyikévé vált.

- A megállapodás azt jelzi, hogy az egészségipar meghatározó szereplője szerint kiválóan végezzük a munkánkat. A QuintilesIMS a világ legnagyobb gyógyszerfejlesztéssel kapcsolatos klinikai vizsgálatok szervezését és ellenőrzését végző vállalata, világviszonylatban minden 5. klinikai vizsgálatot ők végeznek több százezer partnerük révén. A Debreceni Egyetem néhány éve a legjobb 1500 között van, most viszont bekerült a legjobb 25-be, melyek közül mostantól velünk együtt 11 európai – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor a május 30-ai szerződésaláíráson.

A rektor kifejtette: a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ létrehozásával új irányt vett a klinika farmakológiai vizsgálati rendszerének működése, ez jól látszik a vizsgálatok számában, minőségében, az árbevételen, illetve a nemzetközi partnerségek alakulásán.

- A gyógyszerek fejlesztésének kulcsállomásai a klinikai vizsgálatok. Ha ebben stratégiai pozíciókat ér el a Debreceni Egyetem egy olyan céggel, mint a QuintilesIMS, akkor az rendkívül sok előnnyel jár mindkét fél és az ország számára is – húzta alá Szilvássy Zoltán.

Kaye Hallett, a QuintilesIMS alelnöke köszöntőjében kiemelte: a cég és az egyetem együttműködése több évre nyúlik vissza, nagyon elégedettek az elvégzett munka minőségével és mennyiségével, az intézmény teljesítményével, éppen ezért fontos, hogy még szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki.

Leanne Magne, a QuintilesIMS regionális vezetője szerint a Prime Site – azaz elsődleges vizsgálóhely – státusz új szintre emeli a már megkezdett közös munkát. Veres László, a Quintiles Magyarország Kft. képviselője elmondta, hogy tapasztalataik alapján az elsődleges vizsgálóhelyek mintegy 30-50 %-kal több új vizsgálatot végeznek, s ennél is nagyobb mértékben nőhet a bevont betegek száma.

Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója felidézte, hogy a Debreceni Egyetemen több mint 25 éve végeznek klinikai vizsgálatokat, ugyanakkor az elmúlt négy évben vett új lendületet ez a tevékenység, a koordinációs központ felállításával megduplázódott az elvégzett vizsgálatok száma, az ebből származó bevétel pedig megháromszorozódott, ma már eléri az intézmény bevételének 1 százalékát.

- A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában évente 150 új klinikai vizsgálat indul, jelenleg 400 vizsgálat van folyamatban, melyekben több mint 100 klinikai szakorvos vesz részt, akik közül 16 a legmagasabb, úgynevezett klinikai farmakológiai szakképesítéssel rendelkezik. Az intézmény a gyógyítás teljes spektrumát lefedi, így gyakorlatilag minden területen részt tudunk venni ebben a munkában. Az elmúlt négy évben a Debreceni Egyetem a hazai gyógyszerfejlesztés vezető szereplőjévé vált, s bízom benne, hogy ez az együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy a következő időszakban a régió meghatározó tényezőjévé tudjunk válni – fogalmazott Páll Dénes.


A négy évre szóló együttműködési megállapodásnak köszönhetően a QuintilesIMS elősegíti a Klinikai Központ betegei és vizsgálatvezetői részére a klinikai vizsgálatokhoz való hozzáférést. Cél a klinikai vizsgálatok hatékonyságának növelése, valamint az új vizsgálatvezetők képzése is, akik ennek köszönhetően a helyes klinikai gyakorlatoknak megfelelően tudnak majd klinikai vizsgálatokat végezni.

Sajtóiroda - TPL


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.