Konferencia a fiatalok problémáiról

2017, június 1 - 15:53
Az ifjúságot érintő kihívások, nehézségek és jó gyakorlatok volt a központi témája az I. Nyíregyházi Ifjúságkonferenciának, melyet a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tartottak május 31-én.

A fiatalok rizikómagatartásához, a digitális kihívásokhoz tartozó kérdések megvitatása mellett az érintett korosztállyal foglalkozó nyíregyházi szervezetek bemutatkozására is lehetőséget adott az első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal tartott egész napos rendezvény.

Semsei Imre, az Egészségügyi Kar dékánja a konferencia megnyitóján beszélt a Generációk Egyeteméről, a kar szeptemberben induló speciális képzési programjáról, amely három korosztálynak – a középkorúak és idősek mellett a fiataloknak – nyújt ismeretszerzési lehetőséget.
A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara, a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal, a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, valamint a KIFÜ – INPUT projekt közös rendezvényén kiemelten foglalkoztak az ifjúság dohányzási, alkohol- és drogfogyasztási szokásaival. Az eseményen elhangzott, hogy a legfrissebb, 2016-os országos ifjúságkutatás rizikómagatartással kapcsolatos eredményei pozitívak, mivel stagnálás, illetve kismértékű csökkenés tapasztalható a fogyasztási szokások tekintetében.


A hazai drogpolitika aktualitásairól és a prevenciós lehetőségekről szóló előadásokon túl a konferenciára érkező érdeklődő fiatalok szekcióüléseken tanácskozhattak többek között  a szabadidős és sporttevékenységekről, valamint az értékekről és attitűdökről.
Az eseményen szó volt a nemzetközi ifjúsági együttműködésekben rejlő lehetőségekről, a városban működő egyetemek képzéseiről, a tehetséggondozásról, illetve bemutatták az ifjúsági munka területéről érkező jó gyakorlatokat is.

A konferencia lehetőséget adott arra is, hogy az Egészségügyi Kar doktorandusz, illetve szakkollégista hallgatói bemutassák legfrissebb eredményeiket, emellett  a kar több oktatója szekcióvezetőként és előadóként vett részt a rendezvényen.
A programon egy újszerű intergenerációs workshopot is tartottak, melynek célja az ifjúság jövőképének feldolgozása, illetve a fellendülőben lévő vidéki startup ökoszisztémával kapcsolatos információk átadása volt. Az „X, Y, Z” generációhoz tartozó résztvevők izgalmas csoportmunka keretében dolgozták fel a fiatalok jövőképét.
A I. Nyíregyházi Ifjúságkonferencia csaknem 50 előadása több mint 150 résztvevőt vonzott, köztük középiskolásokat, egyetemistákat és a város ifjúsági szervezeteiben dolgozó huszonéveseket is.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.