Határon túli lehetőségek

2021, augusztus 18 - 14:34
A Debreceni Egyetem idén is meghirdeti külhoni képzéseit a határon túli fiatalok számára. A DE hét karának nyolc alapképzését kínálja, a felvételi lapokat a külhoni intézményben adhatják le a határon túli diákok augusztusban és szeptemberben.

A Debreceni Egyetem a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, valamint a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen indítja el szemesztereit nyolc alapszakon a 2021/2022-es tanévben.

- Az Egészségügyi Kar ápolás és betegellátás alapszak ápoló szakirány nappali és levelező, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar szociálpedagógia alapszak nappali és levelező, valamint az Informatikai Kar gazdaságinformatikus és mérnökinformatikus alapszak levelező tagozatos képzését hirdeti meg Beregszászon. Nagyváradon a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar mezőgazdasági mérnök alapszak levelező, a Gazdaságtudományi Kar vidékfejlesztési agrármérnöki alapszak nappali és levelező, valamint a Műszaki Kar gépészmérnöki alapszak nappali képzése érhető el a fiatalok számára. A Bölcsészettudományi Kar a magyar nemzeti örökség szakirányú továbbképzési szak nappali és levelező tagozatos képzésére várja a jelentkezőket – sorolta a hirek.unideb.hu-nak Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója, a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottságának elnökhelyettese kifejtette: a Debreceni Egyetem célja, hogy minél több külhoni fiatalt segítsen diplomához, a képzések révén fejlessze a határon túli magyar nyelvű felsőoktatási intézményeket.

- A kihelyezett képzéseket szeretnénk közös képzésekké fejleszteni közös diplomák kiadásával. A későbbiek során a Debreceni Egyetem gesztorsága mellett kialakulhat egy olyan oktatói állomány a társintézményekben, amely lehetővé teszi a szakok önálló, magyar nyelvű romániai, illetve ukrajnai akkreditációját is. A DE a következő tanévben tovább bővít a külhoni képzésének rendszerét. Újabb szakok indítását tervezzük, például építőmérnöki, valamint a művészeti képzés területén. Emellett Szatmárnémetiben és Királyhelmecen is szeretnénk beindítani a határon túli képzést – tájékoztatott Jávor András.

A 2021/2022-es tanévre a felvételi lapokat a külhoni intézményben adhatják le a határon túli diákok augusztusban és szeptemberben, a jelentkezéseket a Debreceni Egyetem bírálja el. A felvételi eljárással kapcsolatban további részletek a felvi.hu-n olvashatók.

Sajtóiroda - ÉE


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.