Zola Debrecenben

2017, június 6 - 11:43
A francia író dédunokája is előadást tart azon a nemzetközi konferencián, amelyet a Zola munkásságát kutató szervezet, az Association Internationale Zola et Naturalisme (AIZEN) a Debreceni Egyetemmel közösen tart június 8-10. között.

Az 1991-ben alapított AIZEN Émile Zola életművét és az általa kialakított stílus, a naturalizmus nemzetközi hatásait kutatja. Soron következő, „Zola, Mirbeau és a naturalizmus” című konferenciájának a Debreceni Egyetem ad otthont. A szervezésbe a Kommunikáció- és Médiatudományi, valamint a Francia Tanszék is bekapcsolódott. A rangos nemzetközi esemény egyúttal az Octave Mirbeau francia újságíró, műkritikus, regény- és drámaíró halála centenáriumának szentelt nemzetközi tudományos rendezvénysorozatnak is része.

A tanácskozáson mintegy hetven szakember vesz részt, akik három kontinens – Észak- és Dél-Amerika, Ázsia, Európa – 17 országából (Németország, Nagy-Britannia, Belgium, Brazília, Kanada, Ciszjordánia, Egyesült-Államok, Finnország, Franciaország, Magyarország, Japán, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Szlovákia, Svájc) érkeznek.

A konferencia jelentőségét mutatja, hogy egyik díszvendége Brigitte Émile-Zola, Émile Zola dédunokája lesz, aki megalapítása óta az AIZEN tagja és támogatója, és aki Zola Magyarországról kapott leveleiről tart előadást.

A rendezvényt több kulturális program is kíséri: lesz filmvetítés a Naturalista Filmek Éjszakáján, emellett Zola és Mirbeau magyar nyelvű fordításaiból, illetve a naturalizmushoz köthető szerzők könyveiből nyílik kiállítás az Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban.

Bővebb információ: https://sites.ualberta.ca/~aizen/events/Debrecen2017/

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.