Új laborok az Informatikai Karon

2021, október 14 - 13:36
A vállalati környezetben használt technológiák elsajátítását segítő laboratóriumokkal gazdagodott a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. A „Programozd a jövőd!” projekt keretében megvalósult fejlesztés lehetőséget teremt a hallgatók és oktatók továbbképzésére, új tematikák kialakítására.

Adatbiztonság, számítógépes hálózatok tervezése és üzemeltetése, nagyvállalati hálózati megoldások és szolgáltatások, szenzor- és méréstechnika – a vállalati szektor számára kiemelt jelentőségű tantárgyak oktatásához nyújt segítséget a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium mintegy hatvan millió forint értékű támogatása. Az új hallgatói laboratóriumokat szerdán adták át a Debreceni Egyetem Informatikai Karán.

Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese köszöntőjében kiemelte, hogy az iparnak egyre több, egyre jobban képzett informatikusra van szüksége.

- Különösen igaz ez a Debreceni Egyetem esetében, amelyre a városba egyre nagyobb számban betelepülő multinacionális vállalatok és a helyi kkv-k is számítanak a megfelelő létszámú és korszerű, piacképes tudással rendelkező informatikus képzésében – hangsúlyozta Ailer Piroska.

A rektorhelyettes megjegyezte: az egyetem által nyújtott stabil, elméleti háttér mellett szükség van a vállalati szektor közreműködésére, hogy a hallgatók a dinamikusan fejlődő terület legkorszerűbb technológiáit is megismerjék.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára kifejtette, hogy az egyetemek kiváló alap- és mesterképzéseket nyújtanak, de vannak olyan területei az informatikának, amelyeket az ipar közreműködése nélkül csak nagyon nehezen tudnának lefedni a képzéseikkel.

- A most átadott új laboroknak köszönhetően a hallgatók a kurzusok elvégzése után nemzetközileg elismert szakmai vizsgát tehetnek, és ezt az egyébként igen drágán megszerezhető vizsgabizonyítványt a kurzusok befejeztével ingyen szerezhetik meg. A hallgatói laboroknak köszönhetően ráadásul nem csak a diákok, de az egyetemi oktatók továbbképzésére is lehetőség nyílik. Többek között ennek köszönhetően az utóbbi években növekedésnek indult az informatikai felsőoktatásba és a mesterképzésre jelentkezők száma – hangsúlyozta Solymár Károly Balázs.

Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja köszöntőjében arról beszélt, hogy a három új laboratórium nem csak az informatikusoknak jelent segítséget, hiszen az intézmény multidsziciplinaritása révén a mérnöki folyamatokban, a járműipari fejlesztésekben, az adattudományi, adatbiztonsági kutatásokban is használják az eszközöket.

- A kiépített Linux és Cisco hallgatói laborokban a hálózati alapismeretek, az informatikai biztonság, a számítógép hálózatok tervezése és üzemeltetése, a nagyvállalati hálózati megoldások és szolgáltatások tantárgyakhoz szükséges tudást sajátíthatják el, míg a LabVIEW hallgatói labor a műszaki informatikához kapcsolódó méréstechnika, elektronika, elektrotechnika, szenzor hálózatok, szabályozástechnika, irányítástechnika, mechatronika, robotika kurzusokhoz nyújt segítséget.


A Debreceni Egyetem Informatikai Karán átadott hallgatói laborok kialakításában az ULX Kft., H-Didakt Kft., NETvisor Zrt. vett részt. A GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” című projekt keretében végzett fejlesztés a KIFÜ (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség), az IVSZ (Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) és az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) konzorciumában valósul meg.

Sajtóiroda - TPL

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.