Ismerkedés a „Tiltott várossal”

2021, október 14 - 15:33
Közös online modult indít „Forbidden City" (Tiltott város) címmel a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Konfuciusz Intézete és a Tianjin Foreign Studies University. A kurzus ünnepélyes megnyitóját csütörtökön videókonferencia keretében rendezték Debrecenben és Tiencsinben.

A 2021/22-es tanév őszi félévében a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) a kínai partneregyetem felajánlásának köszönhetően indíthatja el angol nyelvű képzését a DE 30, elsősorban külföldi hallgatójának részvételével. A diákok az Általános Orvostudományi Karon, a Műszaki Karon, a Gazdaságtudományi Karon, az Informatikai Karon és a Bölcsészettudományi Karokon folytatják rendes tanulmányaikat. A kurzus során ismereteket szerezhetnek a kínai nyelvről, fejleszthetik kommunikációs készségeiket, mélyebben megérthetik Kína történelmét és kultúráját, megtapasztalhatják a távol-keleti ország ötezer éves történelmének csodáit, miközben „vándorolnak" a tiltott városban.- A két felsőoktatási intézmény között a közelmúltban kötött hivatalos együttműködés első fejezete a most induló kurzus, amelyet remélhetőleg további, a tudomány más területeire is kiterjedő közös munkálkodás követhet az elkövetkező években – fogalmazott köszöntőjében Cui Xianjun, a DE BTK Konfuciusz Intézet kínai igazgatója.- A program hasznos lehet mindazon hallgatók számára, akik érdeklődnek a kínai nyelv és kultúra iránt. Ezért a Bölcsészettudományi Kar a tervek szerint a következő félévre felajánlja, hogy az egyetem oktatói – bekapcsolódva a képzésbe – magyar, vagy akár angol nyelvű online előadásokat tartsanak a modern magyar kultúráról – mondta beszédében Csatár Péter. A DE BTK dékánhelyettese kiemelte: külön öröm, hogy a Debreceni Egyetemen immár három főállású kínai oktató segítheti a Konfuciusz Intézet munkáját.- A kurzus célja a kínai nyelv és kultúra megértésének javítása, miközben erősíteni kívánja a kínai és idegennyelvű oktatás cseréjét is. A Tianjin Foreign Studies University (TJFSU) Nemzetközi Oktatási Iskolája és a Tiltott Város Kutatóintézete egyesíti a hagyományos kultúra bemutatását a kínai nyelvtanulás lehetőségével, amely mostantól a Debreceni Egyetem hallgatói számára is elérhető – hangsúlyozta Csontos Pál, a DE BTK Konfuciusz Intézetének magyar igazgatója.

A megnyitó résztvevőit köszöntötte Sun Qian, a TJFSU Nemzetközi Oktatási Karának főtitkára és Jin Shiyu oktatási programfelelős is.- Az évek óta sikeresen megrendezett kurzus három tanítási modult tartalmaz: „Tiltott könyvesbolt", „Utazás a tiltott városban" és „Online interakció". Az előadás-sorozat lehetőséget nyújt a világ minden tájáról érkező diákok számára, hogy a tiltott városba utazhassanak, mindezt kényelmesen, akár otthonról, a számítógépes kapcsolatnak köszönhetően, virtuális formában – ismertette a megnyitón a képzés részleteit Dai Xiumin, a TJFSU oktatója.A „Forbidden City" (Tiltott város) kurzus a megnyitó napján, csütörtökön kezdődik.

Sajtóiroda – BZs


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.