Fulbright – irány a nagyvilág!

2017, június 16 - 09:21
A Debreceni Egyetem angol nyelvű képzési kínálatával is megismerkedett egyhetes magyarországi útja során az amerikai egyetemek képviseletében hazánkba látogató delegáció. Céljuk a kétoldalú kapcsolatok erősítése a Fulbright-program keretében.

Tíz amerikai egyetem 12 képviselője érkezett egyhetes magyarországi látogatásra, amely során a Debreceni Egyetemet is felkeresték. A küldöttség tagjai elsősorban az intézmény angol nyelvű képzési kínálata iránt érdeklődtek, és kifejezték szándékukat a kapcsolatok szorosabbra fűzésére.

- Ez erősítené az országaink közötti oktatási kapcsolatot, azon túl, hogy a Fulbright egy olyan rangos ösztöndíjprogram, ami szervesen illeszkedik a Debreceni Egyetem nemzetközi stratégiájához – mondta a június 14-i látogatást követően az unideb.hu portálnak Csernoch László.


A tudományos rektorhelyettes kifejtette: a vendégek elsősorban az agrár-, a műszaki-, valamint az orvosképzés iránt érdeklődtek, emellett felkeltette figyelmüket a Nyári Egyetem nyújtotta képzési kínálat is, amellyel a magyar nyelv tanulásán túl a hazánk kulturális értékeit is megismerhetik a kurzusokon résztvevők.

- A találkozó során sikerült konkretizálni a nemzetközi kapcsolatok kétoldalú építésének lehetőségeit. Ez fontos, hiszen egyetemünk olyan széles angol nyelvű képzési palettával rendelkezik, amelynek joggal vihetik hírét a nagyvilágban – hangsúlyozta Csernoch lászló.

Fulbright-ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel, valamint megfelelő szintű angol nyelvtudással rendelkeznek, és az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni vagy továbbtanulni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet.

A Fulbright oktatási, kutatói ösztöndíj-, illetve csereprogramot 1946-ban alapította J. William Fulbright amerikai szenátor azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen tudományos kutatói munkára, szakmai tapasztalatcserére. A világ egyik legrangosabb ösztöndíj-programja jelenleg mintegy 160 országban működik. Magyarország 1978-ban kapcsolódott a Fulbright-hoz.

A Debreceni Egyetemről 1983-tól mostanáig 61 pályázó nyert Fulbright-ösztöndíjat az Egyesült Államokba.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.