Több mint egymilliárd kutatásokra

2017, július 12 - 13:38
A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.

A pályázatok eredményét július 11-én tette közzé honlapján - www.nkfih.gov.hu - az NKFI Hivatal, amely idén megnövelt keretösszeggel, a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz jobban illeszkedő új konstrukciókat hirdetett.


A pályázati rendszer a kutatói életpályára belépő posztdoktorok, az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatók, valamint a tapasztaltabb kutatók számára egyaránt biztosít lehetőséget alapkutatási projektjük támogatására. Idén a kutatók eredményeinek nemzetközi láthatóságát ösztönző felhívással is kiegészült a pályázati rendszer.


– Fontos, hogy a fiatal kutatók is támogatást kaphatnak saját programjuk elindításához, megvalósításához, vagy akár kutatócsoport létrehozásához, hiszen ez teremt lehetőséget arra, hogy biztosítani tudjuk a következő évtizedek tudományos utánpótlását –mondta a pályázati eredményhirdetés kapcsán az unideb.hu portálnak Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.


A jelentkezők agrár, ökológiai és földtudományok, bölcsészet- és társadalomtudományok, matematika, fizika, kémia és mérnöki, valamint orvosi és biológiai tudományterületeken adhatták be pályázatukat.
Az elnyert kutatói kezdeményezésű témapályázatok, a fiatal kutatói pályázatok és posztdoktori támogatások száma alapján az intézményi rangsort az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti 53 támogatott projekttel, amelyek összesített támogatása 1,3 milliárd forint. Egymilliárd forintot meghaladó összesített egyetemi támogatást kapott a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, 41 és 34 támogatott projekttel.


A nyertes pályázók listája – kategóriánként – az alábbi linkeken olvasható:
http://nkfih.gov.hu/palyazatok/nemzeti-kutatasi/posztdoktori-kivalosagi-program-pd-17
http://nkfih.gov.hu/palyazatok/nemzeti-kutatasi/fiatal-kutato-altal-kezdemenyezett-temapalyazat-fk-17
http://nkfih.gov.hu/palyazatok/nemzeti-kutatasi/kutatoi-kezdemenyezesu-temapalyazatok-k-17


Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.