Jó hírünket viszik a világban

2017, július 17 - 16:53
Több mint kétszázan ismerkednek a magyar nyelvvel, kultúrával, történelemmel az elkövetkező hetekben a Debreceni Egyetemen, ahol július 17-én ünnepélyes megnyitóval és faültetéssel kezdődött meg az idei, 90. Nyári Egyetem.

Kétszázharmincan, a tavalyinál nyolcvan fővel többen vesznek részt ezen a nyáron a Debreceni Nyári Egyetem nyelvi kurzusán, konferenciáin, táboraiban és egyéb rendezvényein. A magyar nyelvórák 39 ország 148 résztvevőjével indulnak, a világ szinte valamennyi tájáról, Angliától Japánig, Szenegáltól Brazíliáig, Új-Zélandtól Nepálig érkeztek diákok Debrecenbe.

- A legenda úgy tartja, hogy a hottentotta és a kínai után a világ harmadik legnehezebben elsajátítható nyelve a magyar. Ezért is megtisztelő, hogy már kilenc évtizede évről évre a világ minden tájáról érkeznek Debrecenbe fiatalok és idősebbek, magyar gyökerekkel rendelkezők és pusztán kíváncsiak, hogy megismerkedjenek a magyar nyelvvel, hagyományainkkal, kultúránkkal és történelmünkkel – mondta a rendezvényt megelőző hétfői sajtótájékoztatón Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.

- Debrecen nemzetközi kapcsolatai a gazdaság, a kultúra és az oktatás terén is jelentősen fejlődtek, elég, ha csupán az Európa Kulturális Fővárosa projektre, az ipari együttműködésekre, vagy a város általános és középiskoláiban zajló nyelvi képzésre gondolunk – fogalmazott Barcsa Lajos. A város alpolgármestere hangsúlyozta: az önkormányzat ebben a szemeszterben öt hallgató részvételét támogatta a Nyári Egyetemen.

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete magyar nyelven köszöntötte a résztvevőket, kiemelve: diplomataként fontosnak érezte az ország anyanyelvének elsajátítását, és ez a tudás jórészt Debrecenhez kötődik, ahol alig tavaly két hónapot töltött egy intenzív nyelvi kurzuson.

Az eltelt mintegy száz év alatt minden kontinensről érkeztek résztvevők, 50 országból több mint 10 ezren tanultak az intézményben. Most a legtöbben, huszonöten angol nyelvterületről érkeznek, második helyen a szlovákiai nyelvtanulók állnak 13 fővel. Kiemelkedő az ázsiai diákok száma, hiszen Kínából és Japánból huszonketten tanulnak majd magyarul. De lesznek diákok Új-Zélandról, Thaiföldről, Szenegálból, Nepálból, Dél-Koreából, Brazíliából és Mexikóból egyaránt. A legidősebb nyelvtanuló 76, a legfiatalabb pedig 12 éves.

- Az elmúlt 90 év alatt nem változott az alapvető célkitűzés: megismertetni a magyar nyelvet és kultúrát. A Nyári Egyetem igazi vonzereje igazából abban rejlik, hogy az ide érkező diákok olyan nemzetközi közegbe kerülnek, amely párját ritkítja a világban. És aki eljön hozzánk, megtanul magyarul valamilyen szinten, az egy kicsit Magyarország nagykövetévé válik – hangsúlyozta Szaffkó Péter, a Nyári Egyetem igazgatója.


A nyári magyar nyelv és kultúra kurzus egy hónapig tart, és a résztvevők különböző szinteken tanulhatnak, emellett színes programokon ismerkedhetnek meg a magyar kultúrával. A Debreceni Nyári Egyetem résztvevői a 90. évforduló alkalmából a megnyitó ünnepség után fát ültettek az egyetemi templom melletti parkban.

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.