Változatlanul az élvonalban

2017, július 27 - 16:23
Továbbra is a legnépszerűbbek között van a DE a felvételizők körében. Az általános eljárásban a tavalyinál több, összesen 6.369 elsőéves nyert felvételt az intézménybe. A külföldi, a doktorandusz és a keresztféléves hallgatókkal együtt pedig kilencezren kezdik Debrecenben a tanévet.

A felsőoktatási intézmények által kiadott adatok szerint a Debreceni Egyetem őrzi vezető pozícióját: másfél százalékkal több hallgató nyert felvételt a július 26-án meghirdetett ponthatárok szerint.

Szeptemberben 5.193 hallgató állami ösztöndíjas, 1.176 felvételiző pedig önköltséges formában kezdheti meg tanulmányait az intézményben. A 2016-os adatokhoz viszonyítva a legnagyobb, csaknem 25%-os a növekedés a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karon, a legnagyobb létszámot pedig (1.158) a Gazdaságtudományi Kar érte el. Az előző felvételi eljáráshoz képest ugyancsak nőtt a felvett hallgatók száma az Állam- és Jogtudományi, az Általános Orvostudományi, az Egészségügyi, a Fogorvostudományi, a Gyógyszerésztudományi és az Informatikai Karon is.


– Mindez annak a széles képzési portfóliónak köszönhető, amelyet szűkebb profilú intézmények nem tudnak kínálni, valamint annak, hogy a patinás Debreceni Egyetemen biztosított az a magas színvonalú szakmai háttér, amiről az elmúlt évtizedek tudós generációi gondoskodtak, ugyanakkor a modern infrastruktúra is rendelkezésre áll – mondta a felvételi eredményeket ismertető július 27-ei sajtótájékoztatón Bartha Elek. Az oktatási rektorhelyettes az idén az egyetemre érkező hallgatók számáról szólva kiemelte: a keresztféléves és az angol nyelvű képzést, a pótfelvételit, a határon túli hallgatókat és a doktori iskolák növendékeit is beszámítva összesen mintegy 9000 új hallgatója lesz az egyetemnek ősztől.


A bejutáshoz a legmagasabb pontszámra (490) a Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing állami ösztöndíjas, levelező alapképzésén volt szükség, az Állam- és Jogtudományi Kar állami ösztöndíjas, osztatlan levelező jogászképzéséhez 480 pontot kellett elérnie a jelentkezőknek, a Bölcsészettudományi Kar osztatlan, nappali tagozatos, állami ösztöndíjas német nyelv és kultúra, orosz nyelv és kultúra tanár szakjaira pedig 472 pont volt a követelmény.


Legtöbben (357) az ápolás, betegellátás alapszakra nyertek felvételt, de igen magas (301) létszámmal indulhat a gyógypedagógiai, valamint az általános orvosi (219) képzés is. A mesterszakok közül kiemelkedik az idén induló, országosan is egyedülálló sportközgazdász szak, amely a második legnépszerűbb képzési terület volt a felvételizők körében. 


Az elsőévesek száma tovább emelkedik majd a felvételt nyert külföldi hallgatókkal, számuk ugrásszerűen, a tavalyi 1.000-ről 1.690-re emelkedett.


- Csaknem száz országból érkeznek majd diákok az egyetem angol nyelven meghirdetett 54 szakára. A legnépszerűbb továbbra is az orvos-, a mérnök-, a közgazdász-, az informatikus-, a fogorvos- és a gyógyszerészképzés. Valamennyi évfolyamot tekintve összességében a hazai felsőoktatási intézményekben tanuló külföldiek csaknem 17%-a, több mint 5.000 diák választotta a Debreceni Egyetemet – fogalmazott tájékoztatójában Jenei Attila. A Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója kiemelte: Közép-Kelet Európa felsőoktatási képzési palettáját tekintve is a Debreceni Egyetem kínálata és népszerűsége a legnagyobb az idegen nyelvű képzések tekintetében.


A tanulmányaikat szeptemberben az egyetemen megkezdők végleges létszáma még ennél több lehet a kihelyezett képzésekre felvettekkel, valamint a pótfelvételivel és a jogorvoslati eljárásokkal.


– Nagyon rövid idő, mindössze a július 28-tól augusztus 7-ig tartó időszak áll rendelkezésre a pótfelvételi kérelmek benyújtására. A jelentkezések során egy intézmény egyetlen szakát lehet megjelölni, és fontos, hogy a kérelmeket csak elektronikus úton lehet benyújtani. Az eredményeket pedig az augusztus 21-i ponthúzás után ismerhetik meg a jelentkezők – mondta Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.


A regisztrációs hét szeptember 4-én kezdődik, a tanévnyitó ünnepség időpontja szeptember 10-e. Az ország egyetlen tanévnyitó stadionshow-ja, a yoUDay pedig szeptember 27-én várja a Debreceni Egyetem régi és új polgárait.


Sajtóiroda - BZs

 


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.