Új tanév korszerűbb iskolákban

2017, augusztus 8 - 09:11
Több százmillió forintot fordít a Debreceni Egyetem gyakorlóiskoláinak felújítására, karbantartásra idén nyáron. Csaknem háromezer általános és középiskolás tanulhat szeptembertől megszépült, modern környezetben.

A legnagyobb beruházás a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiumában indult a nyári szünetben. 117 millió forint pályázati és 94 millió forint saját forrásból megkezdődött a pallagi intézmény kollégiumának rekonstrukciója. A komplex energetikai korszerűsítés során hőszigetelik a létesítményt, talajszondás-hőszivattyús hőellátó rendszert építenek be, napelemes rendszert szerelnek fel és kicserélik a külső nyílászárókat, így az épület szinte nulla energia igényűvé válik. A szobákat tanévkezdéskor már használatba vehetik a diákok, a teljes beruházás az év végére fejeződik be, de az épület belső felújítását jövőre tovább folytatják - másik forrásból.

Sokáig vártunk erre a beruházásra, de végre elkezdődtek a munkálatok. Emellett saját forrásból már a tanévkezdésre bővítjük az IKT eszközök számát az intézményben, hiszen gyakorlóiskolaként fontosnak érezzük, hogy a vezető tanárok és az iskolánkba érkező tanárjelöltek a legmodernebb módszereket is használni tudják a tanórákon. Így az aktívtáblák, projektorok beszerzése már meg is kezdődött. Egy év próbaüzem után szeptembertől hivatalosan is bevezetjük az elektronikus naplót , mely megkönnyíti az adminisztrációt, és a szülők is bármikor naprakészek lehetnek gyermekük fejlődését, tanulását illetően. Várhatóan a jövő tanévben a Pallagra tervezett kézilabdacsarnok is megvalósul a Magyar Kézilabda Szövetség programjában, így több évtizedes hiányt tudnánk pótolni, nem beszélve arról, hogy a labdarúgás mellett más sportág is bekapcsolódhat a sportgimnáziumi képzésünkbe – mondta Nagyné Biró Edit megbízott igazgató.

Folyamatban van még egy tanterem bútorzatának – asztalok, székek – cseréje, és egy kondipark kialakítása. Bizakodva várja az iskola továbbá annak a pályázatnak az eredményét, melyben a tantermek, az aula és a folyosó felújítására, valamint egy új élelmiszerlabor kialakítására - mely a gyakorlati képzés nélkülözhetetlen eleme lesz - igényelt támogatást a Balásházy.

Több beruházás indult a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában is azért, hogy a diákok szebb és komfortosabb környezetben tanulhassanak szeptembertől – tájékoztatott Futóné Monori Edit igazgatónő.

Az Arany János téri iskolában energetikai korszerűsítés zajlik. A csaknem harmincmillió forintos beruházás részeként az északi szárnyban, valamint az ebédlőben és az aulában cserélik a fűtéscsöveket, a radiátorokat és a radiátorszelepeket. További több mint húszmillió forintból pedig a fiú mosdókat újítják fel a déli szárnyban. A munkálatok a tanév elejére elkészülnek. Pályázati forrásból tervezik később az épület külső-belső festését, a villanyvezetékek, lépcsők és tantermek burkolatainak és további ablakok cseréjét, az informatika terem légkondicionálását és a tornaterem felújítását.

A Kossuth utcai iskola néhány éve teljesen megújult, de az iskolaudvar átépítésre szorul: az egyenetlen talajfelszín, a szintkülönbségek, esővíz összefolyások megszüntetésére már készülnek a tervek. Az épületen belül pedig ezúttal a mosdókat festik ki az első becsengetésig.

A Csengő utcai gimnáziumban is megkezdődött az éves karbantartás. Az „A” épületben javítják a sérült párkányt és festik a mosdókat, csakúgy, mint a „H” és a „T” épületekben, a régi épületek padlásterét pedig kitisztítják tanévkezdésig. A főbejárat melletti, korábban felújítatlan épület kapcsán az egyetem támogatási igénnyel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, jelenleg a pályázat elbírálására vár az intézmény.

Jól haladnak az Egyetem téri menza átépítésével is. Elkészült a tetőfelújítás, az öltözők és a vizesblokk rekonstrukciója, a földszinten a főzőtér 90, az emeleten a tálalókonyha és az éttermek műszaki készültsége pedig 95 százalékos. Így tanévkezdésre a terveknek megfelelően befejeződnek a munkák és egy új, korszerűbb környezetben, megújult kínálattal várja a menza az egyetemi polgárokat.

Sajtóiroda- TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.