A névtudomány kutatói Debrecenben

2017, augusztus 24 - 11:39
Első alkalommal ad otthont magyar intézmény a Nemzetközi Névtudományi Kongresszusnak. 41 országból 230 résztvevő érkezik augusztus 27. és szeptember 1. között a Debreceni Egyetemre.

A lokalitás és globalitás a nevek világában lesz a központi témája a nemzetközi névtudományi kongresszus, az International Council of Onomastic Sciences (ICOS) idei tanácskozásának. A névtudomány képviselőinek 1938 óta háromévente megrendezett nemzetközi seregszemléjét első ízben rendezi magyar intézmény. Ebben az évben a Bölcsészettudományi Kar Nyelvtudományi Intézet Magyar Nyelvtudományi Tanszéke szervezheti meg az MTA-DE Magyar Nyelv- és Névtörténeti Kutatócsoporttal együttműködve – Magyarországon elsőként – a Nemzetközi Névtudományi Társaság (International Council of Onomastic Sciences) kongresszusát.

- 41 ország legjelentősebb városainak egyetemeiről, tudományos akadémiáiról, kutatóintézeteiből érkeznek hozzánk névkutatók, a legtöbb résztvevőt természetesen Európából várjuk: a magyarok mellett az Egyesült Királyságból, Oroszországból, Finnországból, Németországból jelentkeztek a legnagyobb számban, de Európa majd minden országából érkeznek résztvevők– mondta az unideb.hu portálnak Rácz Anita egyetemi docens.

A rendező Magyar Nyelvtudományi Tanszék vezetője hozzátette: távolabbi földrészek tudósai is képviseltetik magukat, előadást tartanak a kongresszuson - többek között - az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, Dél-Afrikai Köztársaságból, Zambiából, Nigériából, Ghánából, Dél-Koreából Izraelből és Szingapúrból érkező szakemberek is.

A konferenciára angol, német és francia nyelvű előadásokkal lehetett jelentkezni, ezek időtartama 20 perc, amelyet 10 perces szakmai vita követ majd. A programot plenáris előadások, szimpóziumok és szekciók formájában rendezik, emellett a kongresszust kulturális programok, könyvkiállítás, kirándulás, fogadás és bankett is színesíti.

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.