Fókuszban az alkalmazott matematika

2017, augusztus 25 - 13:41
A valószínűségszámítás, az elméleti és alkalmazott statisztika legújabb kutatási eredményeit és módszereit vitatják meg a tudományterület kutatói a Debreceni Egyetem Informatikai Karának nemzetközi tudományos konferenciáján.

A világ 36 országának több mint 120 matematikusa, illetve statisztikusa vesz részt a XXXIV. International Seminar on Stability Problems for Stochastic Models elnevezésű nemzetközi szemináriumon, melynek augusztus 25. és 29. között ad otthont a Debreceni Egyetem Informatikai Kara Kassai úti campusán.

A konferenciát Vladimir Zolotarev alapította az 1970-es években, a Debreceni Egyetem immár ötödik alkalommal házigazdája a rendezvénynek. Fazekas István, a szervezőbizottság elnöke, az Informatikai Kar tudományos dékánhelyettese megnyitó beszédében bemutatta az Alkalmazott Matematika és Valószínűségszámítás Tanszék, illetve az Informatikai Kar történetének mérföldköveit, valamint felidézte a korábbi konferenciákat.

Mihálydeák Tamás, az Informatikai Kar dékánja szerint az ilyen tudományterületi tanácskozások meghatározó szerepet játszanak az intézmény életében.

- Az Informatikai Kar oktatási és kutatási tevékenységében is fontos, hogy a gyakorlatorientált képzések mögött magasszintű tudományos háttér legyen. Minden gyakorlati alkalmazáshoz szükség van ugyanis a megfelelő elméleti tudásra, amely viszont jelentős motivációt merít a gyakorlati alkalmazás generálta kérdésekből – emelte ki Mihálydeák Tamás dékán.

A szeminárium egyik plenáris előadója, Victor Korolev, a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem professzora köszöntőjében a debreceni konferenciák kiváló atmoszféráját hangsúlyozta, amely összehozza a különböző országokban élő matematikusokat, akik tapasztalatot cserélnek, megosztják legújabb kutatási eredményeiket, új ötletekkel látják el egymást és megvitatják a még nyitott problémákat.


Rajta kívül 5 plenáris előadója van a tanácskozásnak: Berkes István (Rényi Alfréd Matematikai Intézet, valamint  Graz University of Technology), Siegfried Hörmann (Université libre de Bruxelles), Thomas Mikosch (University of Copenhagen), Tóth Bálint (Rényi Alfréd Matematikai Intézet, valamint University of Bristol), Vladimir Uchaikin (Ulyanovsk State University). Az idei konferencia öt napja során három párhuzamos szekcióban több mint 80 előadást hallhatnak a résztvevő kutatók.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.