Orvosok, kutatók tudományos fóruma

2017, augusztus 30 - 16:16
A légzésrehabilitáció újdonságai, valamint a krónikus obstriktív tüdőbetegséggel kapcsolatos genetikai kutatások a kiemelt témái annak a tudományos konferenciának, melyet hazai és nemzetközi szakemberek részvételével tartanak a Debreceni Egyetemen.

A fiatal kutatóknak bemutatkozási, a Debreceni Egyetem különböző szakterületein dolgozó orvosoknak pedig találkozási lehetőséget nyújt az a tudományos továbbképző fórum, melyet augusztus 30-án és 31-én tartanak a DE Klinikai Központjában. A Tüdőgyógyászati, Allergológiai és Immunológiai Megbetegedések Nemzetközi Alapítványa által 13. alkalommal megrendezett kongresszuson az előadók többsége a Debreceni Egyetem szaktekintélye, de az ország számos pontjáról, valamint az Amerikai Egyesült Államokból és Németországból is érkeztek résztvevők.

- A tanácskozás a hazai és nemzetközi legújabb kutatási eredmények bemutatásán túl kitűnő alkalom arra, hogy a Debreceni Egyetem jelenlegi és egykori orvosai, kutatói, oktatói találkozzanak és megvitassák a szakmai újdonságokat. A kongresszusra ma már külföldön elismert, egykori kollégák is rendszeresen ellátogatnak, akik számot adnak a nemzetközi kutatási trendekről – mondta Varga Imre, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának adjunktusa.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke felidézte, hogy az idén 25 éves szervezet egyik alapítója Szilágyi János, a Tüdőgyógyászati Klinika egykori docense kollégáival együtt azzal a céllal hívta életre az eseményt, hogy interdiszciplináris fórumot teremtsen a különböző szakterületek kiválóságai számára és a fiatal kutatókat bevonják a tudományos életbe.


A kétnapos, mintegy 150 szakember részvételével zajló fórum központi témái a COPD-vel (krónikus obstriktív tüdőbetegséggel) kapcsolatos genetikai és genomikai kutatások, de nagy figyelmet kapnak a terápiás, rehabilitációs újdonságok is. Ilyen például a Debreceni Egyemen is alkalmazott légzőizom-erősítés, amellyel a csökkenthetőek a degeneratív betegség tünetei. Az eseményen egyebek mellett előadások hangzanak el a COPD-s betegek számára kifejlesztett új gyógyszerek hatásairól, az allergiás és immunológiai betegségek célzott terápiás újdonságairól, valamint az asztma, a sport és stressz kapcsolatáról.

A szerdai megnyitón Szilágyi János emlékéremmel jutalmazták a neves oktatót, kutatót Gergely Judithot, a Debreceni Egyetem professor emeritusát. Az alapítvány nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a Debreceni Egyetem fiatal kutatói és szakemberei bekapcsolódhassanak a tudományos életbe, ezért az idei kongresszushoz kapcsolódóan is pályázatot hirdettek számukra. A Szilágyi János pályadíjat ezúttal Szegedi Mártának és Hajdu Krisztinának adták át.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.