Újdonságok az élelmiszer-analitikában

2017, szeptember 7 - 08:34
A hazai mézek elemtartalmának és növényi olajok foszfor-tartalmának meghatározásáról, valamint a tokaji és egri bor- és mustminták mikroelemeinek vizsgálatáról is szó volt a V. Atomspektroszkópiai Szakmai Napon a Debreceni Egyetemen.

Az élelmiszer-analitikai volt a központi a témája a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Tanszék szakmai továbbképzésének, melyet szeptember 6-án tartottak az egyetem Kémiai épületében.

Elsősorban környezeti vonatkozású (talaj, felszíni és felszín alatti víz, üledék) minták elemanalíziséhez, valamint állati és humán eredetű minták (vérszérum, szövetek), élelmiszerek és gyógyszerkészítmények vizsgálatához használhatók azok a modern berendezések, melyek a Debreceni Egyetem Atomspektroszkópiai Partner Laboratóriumban működnek.

A 2013-ban alapított, majd 2016-ban felújított laborban gyakorlatilag bármilyen mintából (szilárd vagy folyékony halmazállapotú) mennyiségileg meg tudják határozni a periódusos rendszer mintegy 80 elemét. A szervezők minden évben valamilyen szakmai újdonsággal készülnek. Idén működés közben mutatták be a berendezéseket, környezeti és vízmintákat elemezhettek az érdeklődők.

A továbbképzés programjának kialakításánál figyelembe vették a korábbi évek tapasztalatait és a visszajelzéseket, így idén különösen nagy hangsúlyt fektettek a gyakorlatközpontú előadásokra.

Délelőtt többek között a legális csodavizekről és csodasókról, a mikrohullámú roncsoló felhasználói tapasztalatairól, a hazai mézek elemtartalmának meghatározásáról, a vizek arzénszintjének ellenőrzéséről, a növényi olajok foszfor-tartalmának vizsgálatáról, valamint tokaji és egri bor- és mustminták mikroelemeinek elemzéséről hallhattak az érdeklődők.


Délután bemutatták a labor által kifejlesztett speciális applikációkat, a mérőprogramok beállításait a különböző vizsgálatokhoz, valamint az egyes szoftverek egyedi tulajdonságait.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.