Újdonságok az atomspektroszkópiában

2016, szeptember 7 - 10:38
A Debreceni Egyetem atomspektroszkópiai laboratóriumának új műszereit is kipróbálhatták az érdeklődők a IV. Atomspektroszkópiai szakmai napon.

Az ökológusok vizes élőhelyek elemtartalmának kimutatásához, az urbanizáció városi porterhelésre gyakorolt hatásának becslésére, a környezetmérnökök a szürkevíz minták komplex elemzésére, a halbiológusok pedig az esszenciális nyomelemek és toxikus nehézfémek hatásának vizsgálatához is használják a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének Atomspektroszkópiai Partner Laboratóriumát.

Az idén átadott labor új berendezéseit is bemutatták a IV. Atomspektroszkópiai szakmai nap résztvevőinek, akiket Fábián István köszöntött a keddi rendezvényen. A Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék vezetője felidézte, hogy a laboratórium 2013-as létrehozását követően szervezték az első szakmai napot, ahol az atomspektroszkópiában rejlő lehetőségek bemutatása volt a cél.

- Az elmúlt években folyamatosan fejlődött a labor: a tanszék partnereinek – a Novo-Lab és a Kvalitex Kft.-nek – köszönhetően folyamatosan az Agilent Technologies és a Milestone Srl. legkorszerűbb műszereit használhatják az oktatók, kutatók és hallgatók. Az idei szaknapon pedig a legújabb mintaelőkészítő berendezéseket is megismerhetik az érdeklődők – emelte ki Fábián István tanszékvezető.

Baranyai Edina adjunktus, az Atomspektroszkópiai Partner Laboratórium vezetője előadásában bemutatta a labor fejlesztéseinek főbb mozzanatait, kitérve az egyes műszerekre, melyek közül sokat Európában elsőként próbálhattak ki a Debreceni Egyetem kutatói.

A laborvezető hozzátette: a Debreceni Egyetemen kiemelt fontosságú a tudástranszfer, ezért külön öröm, hogy a műszerparkot nem csak a természettudományi, de az agrár- és a műszaki kar kutatói is használják.


A szakmai nap résztvevői előadásokat hallhattak az egyes műszerek felhasználási területeiről valamint alkalmazási lehetőségeiről, valamint a velük végzett kutatások eredményeiről. Az érdeklődő szakemberek a környezet analitikai továbbképzéseken a nagyközönség pedig a Kutatók éjszakáján találkozhat legközelebb a laboratórium műszereivel.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.