Jubilált az idegen nyelvű orvosképzés

2017, szeptember 29 - 12:24
Harminc évvel ezelőtt indult Debrecenben az angol nyelvű orvosképzés. Az évforduló alkalmából a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara díjátadó ünnepi ülést tartott csütörtökön az Aulában.

- Harminc éves sikertörténetet ünnepelhetünk a mai napon. Ez az eredmény néhány nagyon elszánt ember és egy nagyon kompakt közösség eredménye, aminek az élén Jenei Attila professzor, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója és Mátyus László dékán áll, hiszen hosszú időn keresztül a Debreceni Egyetem idegen nyelvű képzése egyet jelentett az orvosképzéssel – jelentette ki Szilvássy Zoltán rektor a szeptember 28-ai díjátadó ünnepségen.

A rektor felidézte: Debrecenben szűk 500 éve, 1538 óta van folyamatos felsőoktatás, ahol eleinte latinul ment, a nemzeti nyelvek felemelkedésével magyar lett, majd Debrecenben 30 éve úgy döntött az egyetem vezetése, hogy angol nyelven nemzetközi léptékűre emeli az orvosképzést.

- Ez a 30 éves idegennyelvű képzés Közép-Kelet-Európában, Danzigtól az Égei-tengerig, az a képzés, ahol a legtöbb külföldi hallgató van. Idén 107 ország mintegy 5000 diákja választotta a Debreceni Egyetemet. Ma már az orvosképzés mellett mérnök, közgazdász, vegyész és fizikus hallgatók is vannak – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

Kósa Lajos a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős kinevezett tárca nélküli miniszter köszöntőjében gratulált az intézmény teljesítményéhez.

- Amit a Debreceni Egyetem letett nem csak a térítéses orvosképzésben, hanem az angol nyelvű felsőoktatási képzésben, az minden tiszteletet megérdemel. Az úttörőknek, a folytatóknak, a jelenlegi munkatársaknak – az ügynöktől a dékánig – óriási teljesítménye, hogy az egyetem 30 éven át megőrizte piacvezető pozícióját. A magyarországi intézmények közül nálunk tanul angol nyelven a legtöbb diák, 4400. Ha pedig a magyar nyelven tanuló külföldi diákokat is ide számítjuk, akkor már 5000. Ez a legnagyobb közösség a Magyarországon tanuló 23 ezer külföldi hallgatóból – emelte ki Kósa Lajos.

A kinevezett miniszter elmondta, hogy a kormány felsőoktatási stratégiájának kiemelt célja a magyar felsőoktatás versenyképességének javítása a nemzetközi felsőoktatási piacon, hiszen a tudás az egyik legjobb exportcikk.

- A kormány számos intézkedést hozott és fog hozni ennek érdekében. Egyrészt fejlesztenénk az angol nyelvű képzést folytató intézmények infrastrukturális körülményeit. Másrészt erősítenünk kell azokat a területeket, amely szempontok alapján minket választanak a diákok, ilyen például a közbiztonság, illetve a társadalom kulturális nyitottsága, és természetesen a megfelelő színvonalú oktatás. Első helyen az orvosképzés áll, ugyanakkor örömteli, hogy ma már a többi tudományterület is csatlakozott ehhez. Idén a Debreceni Egyetemre felvett külföldi hallgatók fele orvosképzésben vesz részt, a többiek pedig más tudományterületeken fognak tanulni – sorolta Kósa Lajos.


A kinevezett miniszter megjegyezte, hogy a Debreceni Egyetem toborzási modellje egyedülálló, mivel a diákokat toborzó ügynökök az intézménytől kapják a díjukat, a hallgatók pedig közvetlenül az intézménynek fizetnek, más rendszerekben viszont az ügynökszervezeteknek fizetnek a diákok.

Az 1993-ban végzett első idegen nyelven tanult évfolyam nevében Omer Hazza Mahmoud Hamad osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

- A végzést követően szerepet vállaltam a külföldi hallgatók toborzásában a Debreceni Egyetem angol nyelvű képzései számára. Az idő múlásával nagyszerű volt látni, hogy miként fejlődött az oktatási rendszer, a tananyag, az oktatók felkészültsége, az infrastrukturális körülmények, az épületek, a kollégiumok. Nem csak a térség, de egész Európa egyik legjobb angol nyelvű képzést nyújtó intézménye lett – vélekedett Omer Hazza Mahmoud Hamad.

„Az oktatás a leghatásosabb fegyver, amivel meg tudjuk változtatni a világot” – Nelson Mandela szavaival kezdte köszöntőjét Theo Theodorou, aki az oktatásszervező ügynökök nevében mondott beszédet.

- Az oktatók felelőssége, hogy megfelelő lehetőséget kínáljanak a diákoknak a világ bármely pontján, ugyanis a mai generáció a mi jövőnk. Bármelyik oktatási vezető azt fogja mondani, hogy elősként meg kell érteni a szerepeket és felelősséget, illetve tisztába kell lennünk vele, hogy mi szükséges céljaink eléréséhez. A Debreceni Egyetemnek meg van ehhez a megfelelő embere Jenei Attila személyében. A mögötte álló Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ csapata az évek folyamán egy kisautóból egy valódi limuzinná alakult, amely könnyed és elegáns módon, mégis hatékonyan és eredményesen végzi munkáját – fogalmazott Theo Theodorou.

Az ünnepségen az évforduló alkalmából az Általános Orvostudományi Kar elismerő díjakat adományozott az idegen nyelvű képzés érdekében végzett tevékenység elismeréseként. A díjazottak listája a csatolt dokumentumban olvasható.

Sajtóiroda - TPLTisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.