Örökifjú szeniorok az iskolapadban

2017, október 24 - 14:39
„A Debreceni Egyetem szerepe a közép-európai tudáshálózat fejlesztésében” címmel Szilvássy Zoltán rektor előadásával október 20-án megkezdődött a Szenior Egyetem két féléven át tartó sorozata.

 
Több mint 200 érdeklődő „hallgató” várta, hogy a Debreceni Egyetem rektorának előadásával elinduljon az intézmény legújabb programja, a kifejezetten idősebb generációnak szóló, két féléves előadás-sorozat, a Szenior Egyetem.

- Több ezer éve fogalmazta meg Seneca, hogy az embernek mindig tanulnia kell, vagy, ahogy a magyar mondás tartja: a jó pap is holtig tanul. Való igaz mindkét megállapítás, hogy az iskolapad elhagyásával nem érdemes befejezni, hanem folytatni kell a tanulást. Világszerte az egyetemek a tudás letéteményesei, amelyek arra hivatottak, hogy azt közvetítsék, biztosítsák annak elérhetőségét bárki számára. Ebbe a folyamatba kapcsolódik be most a Debreceni Egyetem – mondta megnyitójában Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Pósán László, a Szenior Egyetem szakmai vezetője hangsúlyozta: az első félév programját úgy állították össze, hogy az egyetem szinte valamennyi fontos tevékenységét visszatükrözze, de a második féléves tervekhez várják a „diákok” észrevételeit és javaslatait egyaránt.

- Nem véletlen, hogy az első előadást Szilvássy Zoltán rektor tartja. A Debreceni Egyetem az utóbbi években az ország egyik legjobb egyetemévé vált. Nem csupán azért, mert a legszélesebb képzési spektrumot nyújtja, hanem a leginnovatívabb is. Erről szól az előadás, azt is bemutatja az egyetem életéből, ami túlmutat az intézmény klasszikus szerepkörén – fogalmazott Pósán László.

- A Debreceni Egyetem a tudományon és az innováción keresztül olyan missziót is betölt, ami egy egyetemnek általában nem természete – kezdte előadását Szilvássy Zoltán. A rektor elsőként az ország gazdasági helyzetét elemezte a kutatás-fejlesztés szemszögéből, kitérve az egyetem kulcsfontosságú innovációs szerepére.

- Az a tudomány, ami az egyetemi kutatócsoportokban van, átkerül a gazdaságba és bevételként realizálódik. A kutatás-fejlesztés-innováció mellett az egyetem elsősorban oktatási intézmény, de az elmúlt 10 évet tekintve országosan, így Debrecenben is folyamatosan csökken a hazai hallgatók száma. Ugyanakkor a Debreceni Egyetemet választó külföldi diákoknál, akik tandíjat fizetnek, ez az arány – ugyanezt az időszakot figyelembe véve – 435%-os növekedést mutat. Ez az éves árbevételben 16 milliárd forintot jelent az egyetemnek, tehát van pénz arra, hogy tervezni, gondolkozni merjünk – emelte ki Szilvássy Zoltán.

A rektor hangsúlyozta, hogy az egyetem kiváló kapcsolatot ápol a várossal, az itt működő vállalatokkal, s az együttműködés túlnyúlik az országhatárokon is.


- A Debreceni Egyetem 14 karán folytatott képzés biztosítja a hallgatók számára a sokoldalúan megszerezhető tudást, a szerteágazó ipari kapcsolatok az elhelyezkedést segítik, és ha egy intézmény mindezzel rendelkezik, akkor tűzhet ki olyan célokat, amelyek az oktatáson túlmutatva a gazdaságfejlesztéshez, vagy akár az ország nemzetközi megítéléséhez is hozzájárulhatnak – mondta a rektor, aki az előadást követően válaszolt a résztvevők kérdéseire is.

A Szenior Egyetem soron következő rendezvényén november 3-án az „500 éves a reformáció” címmel Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora tart előadást.

Sajtóiroda - BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.