Bővülő kínai kapcsolatok

2017, november 10 - 10:50
A Nyári Egyetemen tanulják a magyar nyelvet azok a kínai diákok, akik a 2019-20-as tanévtől a Bölcsészettudományi Kar képzésein magyarul folytatják tanulmányaikat a Debreceni Egyetemen.

Az intézményben csütörtökön tett látogatást a kínai Beijing International Studies University delegációja. A kínai egyetem – amellyel 2016-ban kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem – elsősorban az idegen nyelvi képzésekre fókuszál, 27 nyelven, köztük magyarul is oktatnak.


Érdekesség, hogy hallgatóik közül jelenleg 20-an tanulnak a Debreceni Nyári Egyetemen, majd egy év elteltével valamennyien a Bölcsészettudományi Kar magyar nyelvű képzésein folytatnák tanulmányaikat költségtérítéses formában. Mindez része a Beijing Egyetem hétéves nyelvi programjának.

A kínai delegációt Csernoch László tudományos rektorhelyettes fogadta, aki az unideb.hu portálnak elmondta: a két egyetem közötti kapcsolat mindazoknak jó lehetőséget biztosít a hallgatócserére, akik Debrecenben kínai nyelvet tanulnak.

- Az pedig, hogy a magyar nyelvet és kultúrát minél szélesebb körben népszerűsítsük, megismertessük, egy oktatási intézménynek, így a Debreceni Egyetemnek is alapvető feladata – tette hozzá a rektorhelyettes.

A megbeszélésen felmerült, hogy a kínai partner örömmel fogadna egy magyar nyelvkönyv sorozatot, amelyből diákjaik még alaposabban megismerhetnék a magyar nyelvet és kultúrát. Emellett előkészítették a Debreceni Egyetem és az ottani Magyar Kultúra Intézet közötti együttműködést, amelynek köszönhetően az intézmény oktatói különböző kurzusokat tarthatnának Kínában.

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.