A hallgatói mobilitás jelentőségéről

2017, november 20 - 09:07
A felsőoktatás nemzetközivé válásának egyik fontos eleméről, a hallgatói mobilitásról tartottak konferenciát a Debreceni Egyetemen. A rendezvényen jelentették be, hogy az állam újabb nyelvvizsga díját téríti vissza januártól a 35 éven aluliaknak.

Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa videóüzenetben köszöntötte a Debreceni Egyetem és Magyar Rektori Konferencia közös, „A hallgatói mobiltás stratégiai jelenősége a felsőoktatás nemzetközivé válásában” című konferenciájának résztvevőit november 17-én a Debreceni Egyetemen. A biztos üzenetében az idén 30 éves felsőoktatási csereprogram, az Erasmus nemzetközi hallgatói mobilitásban játszott szerepét hangsúlyozta.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora felidézte, hogy Európában mintegy ezer éves hagyománya van a hallgatók mobilitásának, ugyanakkor ma már gondolni kell Európán kívülre is.

- Az egyetem stratégiai partnere Oroszország, Kína és India, ahonnan egyre több hallgató érkezik, így ezek az államok fontos szerepet játszanak a felsőoktatás nemzetközivé válásában – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, aki megjegyezte, hogy az egyetem ötezer külföldi hallgatójával piacvezető a régióban.

A külföldi mobilitását vizsgáló közös kutatás vezetője, Kovács Barnabás közgazdász, Barcelona főkonzulja beszédében a város hagyományait méltatta, kiemelve, hogy a Debreceni Református Kollégiumban már 500 éves múltja van a diákok külföldi tanulmányi programjainak, így Debrecennél keresve sem találhattak volna jobb helyszínt a konferenciának.

Az intézmény hallgatói mobilitási stratégiáját Bács Zoltán kancellár mutatta be. A Debreceni Egyetemnek 45 ország 410 partnerintézményével 650 kétoldalú mobilitási szerződése van, az Erasmus-szerződések száma pedig meghaladja a 600-at. Évente mintegy 250 hallgató tölt rövidebb-hosszabb időt valamely partnernél, a beutazó hallgatók száma pedig meghaladja a 200-at. A kancellár részletesen beszélt az egyetem szabadidős és közösségi programkínálatáról, illetve a kulturális és sportéletéről, külön kitérve a nemzetközi igények diktálta amerikai foci és baseball sportágakra.

- Az 54 angol nyelvű szak mellett olyan életteret nyújtunk, ami jobb körülményeket, magasabb életszínvonalat biztosít hallgatóink számára – hangsúlyozta Bács Zoltán.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta, az a cél, hogy minél több, versenyképes tudással rendelkező, erős öntudatú magyar fiatal tudjon a munkaerőpiacra lépni, amihez szükség van a nemzetközi tapasztalat és nyelvtudás megszerzésének támogatására.

- A kormány úgy döntött, hogy megtéríti az új nyelvvizsga díját 2018. január elsejétől minden 35 év alatti fiatalnak akkor is, ha már rendelkezik – akár több – nyelvvizsgával – jelentette be Novák Katalin. Az államtitkár hozzátette: a maximum 34500 forintos támogatás célja, hogy a fiatalok ne álljanak meg egy vagy két nyelvvizsgánál, hanem minél több nyelvet tanuljanak meg, így jobban tudnak majd boldogulni.

Novák Katalin előadásában kiemelte, hogy évente több mint 14 milliárd forint európai és hazai forrással támogatja a kormányzat a fiatalok mobilitását, aminek köszönhetően mintegy 18 ezren vettek részt valamilyen nemzetközi mobilitási programban.


- Jelenleg a magyar felsőoktatás teljes hallgatói létszámának 11 százalékát teszik ki a legalább 3 hónapig hazánkban tanuló külföldi hallgatók, az a cél, hogy ez 2023-ra 20 százalékra nőjön – tájékoztatott az államtitkár.

A Debreceni Egyetem és a Magyar Rektori Konferencia rendezvényén bemutatták a közös kutatás eredményeit, amely többek között magában foglalja a magyarországi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató külföldi hallgatók létszámának alakulását, a hallgatók motivációit, illetve azokat a tényezőket, amelyek befolyásolták az ország- és intézményválasztást.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.