Duális képzés az Egészségügyi Karon

2017, november 22 - 16:20
Szociális munka alapszakon indít duális képzést a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A várhatóan 2018/19-es tanévben induló képzésben a hallgatók a Start Rehabilitációs Nonprofit Kft-nél szerezhetnek gyakorlatot, de további partnereket bevonását is tervezik.

- Az Egészségügyi Kar képzéseiben mindig is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a hallgatók sok gyakorlati tapasztalatot szerezzenek. Ezt a törekvésünket lendíti előre a szociális munka alapszak duális képzéssé alakítása – jelentette be Semsei Imre dékán november 22-én a Debreceni Egyetem nyíregyházi campusán tartott sajtótájékoztatón.
Hozzátette: a jövőben az egészségügyi tudományok területén is szeretnének duális képzést bevezetni, ehhez viszont a partnerekkel való együttműködés és megfelelő finanszírozási háttér szükséges.

- A Debreceni Egyetem fontos stratégiai célja volt a szociális munka alapszak duális képzéssé fejlesztése, ennek előkészítése már egy éve zajlik. Az egyetem konzorciumi partnerként nyert pályázati forrást, ami nagy lendületet ad a megvalósításhoz – fogalmazott Szoboszlai Katalin, a Szociális Munka Tanszék és a projekt szakmai vezetője.

A „Szociális munkás és közösségek segítésére irányuló felsőoktatási képzések innovatív, duális és gyakorlatorientált fejlesztése. Transzformatív-dialogikus tanulás a kooperáció szolgálatában” című projektben a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, valamint a Széchenyi István Egyetem vesz részt. A program célja a szociális munka alapképzést duális képzéssé fejlesztése, a munkaerő-piachoz való igazodás, a hallgatók munkaerő-piaci és az oktatók módszertani kompetenciáinak fejlesztése.

A tervek szerint a szociális munka alapszakot duális képzési formában már a következő felvételi eljárásban szeretné meghirdetni az intézmény. Az első együttműködő partner a Start Rehabilitációs Nonprofit Kft., de a kar további négy partnerrel – köztük kisvárdai és debreceni cégekkel – kívánja bővíteni a duális képzésben résztvevő gyakorlati helyeket.

- Több mint negyed évszázada állunk kapcsolatban az Egészségügyi Karral, az itt végzett hallgatók pedig a Dunántúlra is elviszik azt a tudást, amit csak itt lehet elsajátítani. A szociális munkások nagyon komplex feladatot végeznek így nagyon fontos, hogy megfelelő szakmai gyakorlati szerezzenek, a duális képzéssel pedig egy új típusi megoldást tud felmutatni a kar – emelte ki Balogh Zoltán, a Start Rehabilitációs Nonprofit Kft. vezérigazgatója.

A projekt a szociális munka alapszak duális képzéssé alakítás mellett lehetőséget ad a tanterv, tananyagok, és digitális tartalmak fejlesztésére, valamint módszertani innovációra és a gyakorló szakemberek képzésekbe való bevonására is.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.