Közös jövőben gondolkodnak

2017, december 12 - 11:15
Háromoldalú, stratégiai megállapodást kötött egymással a Debreceni Egyetem, Debrecen önkormányzata, valamint az IT Services Hungary. A cég debreceni egységnél dolgozó 1900 munkavállaló 80 százaléka az DE-n végzett.

- Az IT Services Hungary (ITSH) 2007-es érkezésével egy új iparág hajnala virradt fel Debrecenben, az SSC-szektor új gazdasági irányvonalat hozott a városba. Az azóta eltelt tíz évben a debreceni gazdaság egyik legmeghatározóbb szektora lett, több mint 3300 munkavállalójával – hangsúlyozta Papp László polgármester a december 11-ei ünnepélyes szerződésaláíráson.

A város első embere reményét fejezte ki, hogy a közös munka a megállapodás nyomán folytatható és még intenzívebbé tehető, melynek legfontosabb eleme a megfelelő oktatási háttér biztosítása, amely az egyetem képzésein túl a közoktatásra is kiterjed, ezért indít a város német kéttannyelvű képzést a Dózsa György Általános Iskolában, illetve a Csokonai Gimnáziumban.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja felidézte, hogy a vállalat tíz évvel ezelőtt az egyetem ipari parkjában telepedett le, s az intézmény a cég munkavállalóinak toborzásában is részt vett.

- Meg kellett találnunk azt a 700-800 embert, akivel meg tudta kezdeni a működést a cég egy olyan területén, amilyen nem volt korábban Debrecenben. Nyelveket beszélő, informatikához értő embereket kerestünk, először még a közeli Böszörményi úti campus karairól. Majd folyamatosan fejlődött a kapcsolat, s idővel az Informatikai Kar és a Germanisztikai Intézet lett a legfőbb partner, előbbinél kihelyezett tanszéket is létrehozott a cég – tájékoztatott a kancellár.

Bács Zoltán hozzátette: az intézmény hallgatóinak nagylétszámú alkalmazása a vállalatnál bizonyítja, hogy a kapcsolat gyümölcsöző, s ez példaként szolgálat más befektetők számára is: a Debreceni Egyetem képes előállítani azt a munkaerő-utánpótlást, amire szükségük van.

Az azóta eltelt időszakban – a szakmai tárgyak oktatásában való részvételen túl – ösztöndíjprogramok támogatásával, egyetemi állásbörzéken és szakmai napokon való aktív részvétellel, szakdolgozati témák mentorálásával, szakmai gyakorlatokkal és gyakornoki programokkal is támogatta a vállalat az egyetemen zajló munkát.

Ollárné Riedl Katalin, az ITSH pénzügyi területekért felelős ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy az ITSH debreceni sikere három fontos tényezőnek köszönhető.

- A cég nemzetközi piacon is versenyképes szolgáltatási portfóliójának, azzal, hogy a város segítségével otthonra, támogató környezetre lelt a vállalat, míg az egyetem folyamatosan alkalmazkodva a változó igényekhez tudta biztosítani a korszerű tudással rendelkező szakembergárdát – sorolta Ollárné Riedl Katalin.     

Mészáros Mariann, a vállalat HR területért is felelős ügyvezető igazgatója elmondta: az ország legnagyobb IT-foglalkoztatójának számító ITSH több mint 4500 fős létszámából minden negyedik munkatárs a debreceni felsőoktatási intézményhez kötődik, míg az 1900 főt foglalkozó debreceni egységnél a munkavállalók 80 százaléka a Debreceni Egyetemen végzett.

Az együttműködési megállapodás – egyebek mellett – ösztönzi és támogatja a lakosságot érintő oktatási projektek (pl. digitális írástudás témakörében) elindítását, konzorciumi keretek között indulás lehetőségét egyes, pályázati forrásból finanszírozott projekteken, fiatalok, különös tekintettel egyetemisták lakhatási támogatásainak a bővítését, hatékonyabbá tételét.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.