Új év – új évad a Science Cafe-ban

2018, január 9 - 10:43
Sportos témával indítja az újévet a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata. A Science Caféban elsőként Aradi János biokémikus, nyugalmazott egyetemi docens, volt válogatott középtávfutó tart előadást.

A program ars poeticája nem változott az évek során: az ötödik évfolyam előadásai is kötetlen formában, közérthető módon számolnak be az egyetemen legfrissebb tudományos eredményeiről, érdekességeiről.

- Az évad még hátralévő 10 előadásában szó lesz a magas vérnyomásról, az innovatív élelmiszerekről, a tehetséges diákokról, és jogi előadásra is számíthatnak az érdeklődők. Emellett tervezzük, hogy foglalkozunk a népbetegségnek számító problémákkal, de készülünk zenei témájú előadással is – mondta az unideb.hu portálnak a program fő szervezője, Mándy Zsuzsa, a Tudományos Igazgatóság munkatársa.

Idén elsőként Aradi János biokémikus, nyugalmazott egyetemi docens, volt válogatott középtávfutó tart előadást „Miért érdemes sportolni? – események a molekulák szintjén" címmel.

- A fizikai aktivitás, a sport pozitív egészségügyi hatása nem kizárólag a kalóriavesztésnek tudható be. A rendszeres mozgás hatására különféle szabályzó folyamatok aktiválódnak, amelyek kedvezően befolyásolják anyagcserénket, sőt a gének kifejeződését is módosítják. Az előadás a legfontosabb sport által indukált biokémiai változásokat mutatja be közérthető formában, és azt, hogy ezek a változások hogyan befolyásolják egészségünket, hogyan csökkentik az időskori krónikus betegségek – mint például a cukorbetegség – kialakulásának esélyét – árult el néhány fontos részletet a tematikáról Aradi János.

A Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő előadássorozatának idén is a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltja (Debrecen, Csapó u. 30.) ad otthont, ezúttal január 10-én, szerdán 17 órától. 

Az esemény Facebook-oldala: https://goo.gl/3jh81w
A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” támogatásával valósul meg.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.