Határtalan kapcsolatok

2018, január 18 - 14:06
Tovább erősítette határon túli kapcsolatai a Debreceni Egyetem: a közelmúltban Ungváron, a Hungarológiai Központban és Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen tett látogatást az intézmény delegációja.

Négy szekcióban rendeztek Ungváron január 12-13-án nemzetközi tudományos konferenciát, amelynek központi témája a nyelv-, az irodalomtudomány, valamint a nyelvi és irodalmi kapcsolatok voltak. Utóbbiban – melynek szekcióelnöki feladatait Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese látta el – tartott előadást Jávor András rektori főtanácsadó „A Debreceni Egyetem kiemelt szerepe a magyar identitás erősítésében” címmel.

- A Debreceni Egyetem mint a mai Magyarország egyik legnagyobb egyeteme, az oktatás és a kutatás mellett az egyetemi tevékenység harmadik misszióját, a társadalmi kapcsolatok ápolását, a társadalmi fejlődésben való szerepvállalást (közösség szerveződés, társadalmi folyamatok, kultúra, sport, civil szféra) kiemelkedő küldetésének tekinti. Ebben nem csak Magyarország jelenlegi területén végzi feladatát, de egyetemes igénnyel szerepet vállal a teljes magyar nemzet erősítésében, szervezésében – hangsúlyozta előadásában Jávor András.

A rendezvényen vehette át a magyar nyelv őrzéséért elért eredményekért, valamint az egyetemmel folytatott sikeres munkáért a Pro Universitate Debreceniensi 2000 Emlékérmet Lizanec Péter, a Hungarológiai Központ igazgatója, akinek nevéhez kötődik – többek között – az Ungvári Egyetem magyar karának megalapítása, amelynek egyben első dékánja is volt.

A találkozón megállapodás született arról, hogy Ukrajnában is élnek a Debreceni Egyetem által kifejlesztett „Magyar értéktár, távoktatási program” nyújtotta lehetőségekkel.

- Hiszünk abban, hogy egy ilyen programmal jelentős haladást lehet elérni a közösségfejlesztésben, a kötődések erősítésében, és a magyarságtudat alakításában – mondta az unideb.hu portálnak Jávor András.

A látogatássorozat január 13-án a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében rendezett újévköszöntő ünnepélyen folytatódott, melynek díszvendége Jávor András volt. Az eseményen a rektori főtanácsadó előadás keretében mutatta be a nagyváradi és a Debreceni Egyetem kapcsolatait, amelyek négy új kihelyezett szak (gépészmérnök, vidékfejlesztési agrármérnök szak, és magyar kulturális örökség, valamint vendéglátás-turizmus szakirányú továbbképzés) indításával bővülnek a jövőben az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében a Partiumi Egyetemen.

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.