Jogos kérdések

2018, február 5 - 13:09
A munka világának útvesztőiben segít eligazodni a Science Café, a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatának következő előadása.

Sokan és gyakran kerülnek tanácstalan helyzetbe, ha munkaügyekről van szó, legyen az munkaszerződés, a munkavállalók, munkáltatók jogköre, vagy csak egy nézeteltérésre okot adó megoldatlan helyzet a munkahelyen. Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Science Café „A jövő munkaviszonyai?! - Hogyan érvényesül így a munkához való jog és a szociális biztonsághoz való jog garanciája?” című előadásának segítségével.

Rab Henriett, a Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszékének docense beszél majd – többek között - a munka világának olyan aktuális kihívásairól, mint a robotizálódás, vagy a közösségi szolgáltatások kérdéseiről. A két területben közös, hogy a megszokott munkajogi keretek között nehezen értelmezhetőek, illetve, hogy létezésük a munkavállalók helyzetét is alapvetően érinti.


- A foglalkoztatási költségek jelentős kiadást jelentenek a munkáltatók számára, ennek leszorítására folyamatos törekvésekkel találkozunk. És ez a kérdéskör a munkaerőhiány európai megjelenésével újabb szempontokkal egészült ki. A probléma kezelésének egyik útja a munkavégzés egyes folyamatainak további robotizálása, ami azonban a klasszikus munkavállalói jogokat is érinti, hiszen a robot nem megy szabadságra és nem lesz beteg sem. Az előadásban ezeket a dilemmákat is feszegetem, ismertetve az aktuális szakmai válaszokat is – mondta az unideb.hu portálnak Rab Henriett.


A Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő előadássorozatának továbbra is a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltja (Debrecen, Csapó u. 30.) ad otthont, ezúttal február 7-én, szerdán 17 órától. 


A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” támogatásával valósul meg.


Sajtóiroda – BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.