Oktatás - Informatika - Pedagógia 2018.

2018, február 12 - 09:59
Mára életünk meghatározó elemévé vált az informatika, arra azonban kevesen gondolnak, hogy vajon milyen feltételek mellett van hasznára az emberiségnek? A szakemberek többek között erre a kérdésre keresték a választ a Debreceni Egyetem pénteki konferenciáján.

Az oktatásban használt információs és kommunikációs technológiák álltak a középpontjában annak a tudományos tanácskozásnak, amelyet a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete tartott az MTA DAB Székházban.


– Az a legfontosabb kérdés, hogy ez a technológiai csoda milyen körülmények, feltételek mellett van hasznára az emberiségnek, a társas kapcsolatoknak, a közösség életének – fogalmazta meg a szakmai találkozó központi gondolatát megnyitójában Pusztai Gabriella. A Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet igazgatója elmondta: rendezvényükkel a szakmai találkozás lehetőségét kívánják biztosítani azok számára, akik a digitális pedagógiához kapcsolódó témakörben neveléstudományi, pszichológiai, gyógypedagógiai és óvodapedagógiai területen kutatnak, oktatnak, vagy fejlesztési tevékenységet végeznek.


– Konferenciánk elsődleges célja, hogy a pedagógusoknak bemutassuk a különböző módszereket és lehetőséget teremtsünk arra, hogy megismerjék a legfrissebb kutatási eredményeket is – tájékoztatta az unideb.hu portált Juhász Erika. A Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék vezetője kiemelte: az informatika 20 éves múltra tekint vissza az oktatásban, ennyi idő elteltével pedig érdemes megvizsgálni a hatékonyságát, bemutatni az új tudástartalmakat, az ezeket vizsgáló kutatások eredményeit, és nem utolsó sorban a veszélyekre is fel kell hívni a figyelmet.


Az oktatás és informatika témakörében első alkalommal megrendezett országos tanácskozásra több mint 100 pedagógus érkezett a hazai egyetemekről, illetve előadást tartottak az Oktatási Hivatal, valamint a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ munkatársai is.


A konferencia anyaga hamarosan az interneten is elérhető lesz a Magyar Elektronikus Könyvtárban.


Sajtóiroda – BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.