Milliók a legjobb felfedezésekre

2018, február 14 - 16:01
A Debreceni Egyetemen keletkező kutatási eredmények piaci hasznosítását támogatja az intézmény Innovációs Alapjából, melyre idén először pályázhatnak technológiáikkal és találmányaikkal az egyetem kutatói. Akár tízmillió forintot is érhet egy jó ötlet.

A Debreceni Egyetem kutatói és a Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ munkatársai az elmúlt évtizedben gyakran szembesültek azzal a technológiák hasznosítási törekvései során, hogy nem állnak rendelkezésre megfelelő források a találmányoknak a laboratóriumból a piacra segítéséhez.

- Nemzetközi szinten is általános tapasztalat, hogy az egyetemi kutatási tevékenység eredményeként létrejött új és innovatív technológiák a termékfejlesztés szempontjából korai fázisban vannak, ezért nem képesek áthidalni a kutatás és a piac között tapasztalható rést, amit „a halál völgyének” is neveznek az üzleti nyelvben. Ezt felismerve számos országban hoztak létre az egyetemi kutatások piaci hasznosításának elősegítése érdekében áthidaló finanszírozást biztosító alapokat, úgynevezett Proof of Concept fundokat. Ezt a példát követi – az országban elsőként – a Debreceni Egyetem, mely az idei évtől megteremti a lehetőséget a Debreceni Egyetem Innovációs Alap (DEINA) keretében egy Proof of Concept (PoC) program elindítására az intézményben keletkezett technológiák piaci hasznosításának támogatására – magyarázza Gémesi Zsolt, a DE Innovációs Ökoszisztéma Központ (IÖK) vezetője, aki a londoni Imperial College egyik innovációs vezetőjeként szerzett e téren tapasztalatokat.

A PoC program elsődleges célja, hogy támogatást nyújtson a találmányokból adódó lehetőségek értékelésére, kijelölje az utat a hasznosításra, és olyan fázisba juttassa a technológiát, amely alkalmas a licenciára vagy spin-off cégalapítás útján történő tőkebevonásra.

- Emellett a PoC fontos célkitűzése felgyorsítani a Debreceni Egyetemen keletkező kutatási eredmények hasznosítási lehetőségeinek feltérképezését, a hasznosítási útvonalterv előkészítését és a hasznosítási folyamatot, hogy azok újabb mérföldköveket érjenek el a termék- vagy szolgáltatásfejlesztés és -tesztelés területén – teszi hozzá Gémesi Zsolt.

A pályázatban minden a Debreceni Egyetemen létrehozott, hasznosítási potenciállal rendelkező kutatási eredményekre épülő projekt támogatható, mely egy vagy több védelemben részesíthető szellemi alkotást tartalmaz.

- A projektnek a proof-of-concept fázist, azaz a technológia hasznosíthatóságának demonstrálását kell megcéloznia. Minden olyan tevékenységre lehet pályázni, mely közvetlenül a technikai és üzleti kockázatok csökkentését célozza meg annak érdekében, hogy a vonzóbbá tegye a technológiát a külső tőkebefektetők számára. Ez magában foglalhat transzlációs kutatásfejlesztési tevékenységet (például állatkísérlet, prototípus-fejlesztés, hatóanyag-formulálás, terepkísérlet, termékteszt stb.) vagy üzletfejlesztést célzó tevékenységet (például versenytárs-elemzés, piackutatás, üzleti terv-készítés, ipari-üzleti szakrendezvényeken történő megjelenés stb.). A tevékenységek köre igen tág, és mindig az érintett iparági fejlesztési standardoktól függ. Tehát egy szabadalmaztatott gyógyszerjelölt molekula esetén a gyógyszerfejlesztés klasszikus fázisait kell követni, és mindig a soron következő fázis támogatható a PoC projekt keretében – tájékoztat Bene Tamás, a pályázatokat kezelő Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ (KTTK) vezetője.

A PoC Programra a Debreceni Egyetem kutatói pályázhatnak. A jelentkezőknek tisztában kell lenniük a találmányuk által nyújtott üzleti lehetőségekkel, a fejlesztéssel megcélzott termék/szolgáltatás által biztosított piaci előnyökkel, valamint azzal, hogy a PoC programból elnyert támogatás milyen módon tudja szolgálni a vázolt célokat.

A jelentkezés feltétele egy rövid előzetes projektjavaslat benyújtása az erre a célra rendszeresített űrlapon, szkennelt formában a kutatási témafelelős aláírásával. Pozitív elbírálás esetén egy konzultációs szakasz következik, mely során a jelentkező kutatási témafelelősök szakmai támogatást kapnak a KTTK és IÖK munkatársaitól a benyújtandó teljes projektjavaslat kidolgozásához.

- A benyújtott pályázatok négy fő értékelési szempont – a technológiai megalapozottság, a szellemitulajdon-védelmi erősség, a piaci környezet és az üzleti vonzerő – alapján kerülnek elbírálásra. Azok a projektek élveznek előnyt, melyek a legnagyobb potenciállal vezetnek licencia típusú hasznosításhoz, spin-off vállalkozás alapításához vagy további, technológiai fejlesztést célzó források bevonásához – sorolja Bene Tamás.

Az első felhívásra 2018. április 30-ig lehet benyújtani projektjavaslatokat. A kiválasztott projektek legfeljebb 10 millió forint támogatást kaphatnak maximum 9 hónapos megvalósítási időtartamra arra, hogy az egyetemi technológia hasznosítási lehetőségeinek értékelése és gyorsítása céljából újabb mérföldköveket érjenek el a termékfejlesztés, tesztelés vagy prototípus-fejlesztés területén.

A KTTK és az IÖK munkatársai figyelemmel kísérik a projekt megvalósulását és a kitűzött mérföldkövek teljesítését. Ezzel párhuzamosan támogatást nyújtanak a technológia folyamatos értékeléséhez, illetve a szellemitulajdon-védelmi és a hasznosítási stratégia megvalósításához. A hasznosítás két fő iránya a licencia és a spin-off alapítás.

A pályázati kiírás és bővebb információ.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.