Új név, új épület, új vezető

2018, február 22 - 13:00
Február 1-jétől új néven, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karként működik tovább a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi kara, amely új épülettel is bővül. A szerdai bejelentésen vette át megbízását a Gyógypedagógiai Intézet új vezetője is.

Tavaly szeptemberben minden várakozást felmúlva, maximális hallgatói létszámmal indult a Debreceni Egyetem gyógypedagógiai képzése Hajdúböszörményben. A szakhoz kapcsolódó képzési és tudományos munka meghatározó szerepét hangsúlyozva a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar nevet módosított, melyet az Oktatási Hivatal februárban hagyott jóvá.

- A gyógypedagógiai képzésünk indítása előtt alapos felmérést végeztünk arról, mekkora a szakemberhiány az ország keleti részében. Kiderült, hogy csaknem 20 ezer gyógypedagógusra lenne még szükség, akik a diploma megszerzése után azonnal biztos álláshoz juthatnak. Ezért indítottuk el a gyógypedagógiai szakunkat. Ez azonban csak az első lépés volt a területet érintő fejlesztési elképzeléseinkben, ezért döntöttünk úgy, hogy intézményünk nevét Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karra (GYGYK) változtatjuk – hangsúlyozta Bálint Péter dékán a szerdai sajtótájékoztatón Hajdúböszörményben. 

A szeptemberi adatok szerint 1384 hallgató tanul a GYGYK-n, de ez a szám várhatóan évente több mint 200-zal nő majd, így a jelenlegi campust bővíteni kell. Erre kínált megoldást a hajdúböszörményi önkormányzat, hiszen oktatási célokra felajánlott a kar számára egy jelenleg üresen álló iskolaépületet a II. Rákóczi Ferenc utca 2. szám alatt. A csaknem 1800 négyzetméteres létesítményben a felújítást követően a 2018/2019-es tanévben kezdődhet meg az oktatás. A továbbiakban pedig egy Európában is ritkaságnak számító egészségügyi fejlesztési központ kialakítását tervezi a város az egyetemmel együttműködve.

- Régóta tervezzük, hogy létrehozunk egy olyan centrumot, ahol a szellemileg vagy testileg sérült gyerekek és felnőttek különböző terápiákon gyógyulhatnak, a hallgatók pedig gyakorlati oktatáson vehetnek részt. A központ a strandfürdő területén épülne fel, ahol jelenleg körülbelül 21 hektárnyi terület áll rendelkezésre – jelentette be Kiss Attila polgármester.

A 10 milliárd forintos beruházás a tervezési fázisban tart, ami 1-1,5 évig is eltarthat. A képzésfejlesztés azonban addig sem áll meg a karon. Ezért hozták létre a Gyógypedagógiai Intézetet, melyek élére Gortka-Rákó Erzsébet nevezték ki, aki szerdán vette át megbízását a dékántól. 

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.