Ösztöndíjjal az Egyesült Államokba

2018, február 28 - 15:10
Oktatni, kutatni tanulni az Egyesült Államokban – ennek egyik lehetőségéről, a Fulbright-ösztöndíj elnyeréséről tartottak szerdán tájékoztató előadást a Debreceni Egyetemen.

Fulbright-ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel, valamint megfelelő szintű angol nyelvtudással rendelkeznek, és az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni, vagy továbbtanulni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet.


A Fulbright oktatási, kutatói ösztöndíj-, illetve csereprogramot 1946-ban alapította J. William Fulbright amerikai szenátor azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen tudományos kutatói munkára, szakmai tapasztalatcserére.


- J. William Fulbright jó érzékkel tapintott rá arra, hogy egy tudományos ösztöndíjrendszer létrehozása mekkora előnyöket hozhat mind a befogadó, mind a küldő ország számára, amelynek szellemi elitje élhet ezzel a lehetőséggel – mondta bevezetőjében Bartha Elek. A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta: a programban résztvevők száma imponáló, hiszen az elmúlt hét évtized alatt világszerte több mint 300 ezer oktató, kutató és hallgató élt ezzel a lehetőséggel. 


A világ egyik legrangosabb ösztöndíj-programja jelenleg mintegy 160 országban működik. Magyarország 1978-ban kapcsolódott a Fulbright-hoz.


A Debreceni Egyetemről (és jogelőd intézményeiből) 1983-tól eddig 61 pályázó nyert Fulbright-ösztöndíjat az Egyesült Államokba.


- Elsőrendű érdekünk, hogy minél többen részesüljenek az ösztöndíjban, amely a kutatáshoz, oktatáshoz, tanuláshoz is méltó feltételeket biztosít – mondta ismertetőjében Kovács Krisztina. A Magyar Fulbright Bizottság programkoordinátora kiemelte: a döntéshozók célja, hogy minél több tudományterületet képviseljenek a nyertesek, akik – a pályázattól függően - egy tanévet (9 hónap), vagy 5 hónapot tölthetnek az Egyesült Államok választott felsőoktatási intézményében.


Beadási határidő:
hallgatói pályázat: május 22.
oktatói pályázat: október 10.


Bővebb információ: http://www.fulbright.hu/


Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.