Tapasztalatcsere a tanárképzésről

2018, március 21 - 16:21
Közös tanácskozásra invitálta a tágabb régió oktatási intézményeinek vezetőit a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központja. A fórum központi témája az osztatlan tanárképzésben résztvevő hallgatók szeptemberben kezdődő egyéves iskolai gyakorlata volt.

2013-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait az az évfolyam, akiknek az új oktatási rend szerint a négy-, illetve ötéves elméleti képzést követően egyéves gyakorlatot is kell szerezniük általános-, vagy középiskolában.


A szerdai fórumra több mint 50 általános és középiskola vezetője érkezett a régióból és azon túlról, többek között Miskolcról, Sárospatakról és Békéscsabáról.

- A Debreceni Egyetem számára kiemelkedő fontosságú az oktatási intézményekkel ápolt kapcsolat, de az együttműködés csak akkor lehet eredményes, ha mindegyik fél: az intézmény és az egyetem, de legfőképp a hallgatók számára kézzelfogható sikerélményt nyújt – mondta köszöntőjében Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

- A partnerintézményeknek köszönhetően hallgatóink olyan környezetben sajátíthatják el a gyakorlati ismereteket, szerezhetnek szakmai tapasztalatokat, ahol később akár munkahelyüket is megtalálhatják – fogalmazott Pósánné Rácz Annamária.

Az egyetem oktatási igazgatója kiemelte: egy uniós projektnek köszönhetően a jövőben bővül a pedagógus-továbbképzés palettája, ezzel mintegy viszonozni tudja az egyetem az intézményeknek azt, hogy egy évre otthont adnak a diákjainknak.

- Az első felmérés azt mutatja, hogy az érintett 117 diák csaknem fele Debrecenben szeretné tölteni szakmai gyakorlatát, de sokan választják lakóhelyüket, és van, aki kifejezetten egykori iskolájába menne vissza – tájékoztatott Maticsák Sándor.

A Tanárképzési Központ főigazgatója elmondta: egy év alatt a tanítás mellett gyakorlatot szerezhetnek a diákok a naplóírástól kezdve a szabadidős tevékenységekig, a tanárjelöltek szinte kollégaként vehetnek majd részt a választott intézmény életében. A gyakorlatot megelőzően a hallgatók az egyetemen teszik le zárószigorlatukat, majd záróvizsgáznak az összefüggő egyéves iskolai gyakorlat végén.

A tanárjelölteket a Tanárképzési Központ osztja be a mentor- és vezetőtanárokhoz. Mentori megbízást a partneriskolákban lehetőség szerint pedagógus szakvizsgával rendelkező tanár kaphat.


- Hosszú távon a Debreceni Egyetem szakvizsgás képzéseire minden olyan kollégát szeretnénk bevonni, akik részt kívánnak venni a hallgatók gyakoroltatásában. Optimális esetben mindkét szak gyakorlása a gyakorlatvezető mentor irányításával zajlik, de a legtöbb esetben az egyik szak irányítására vezetőtanárt is fel fogunk kérni - mondta el Juhász Judit, a Tanárképzési Központ irodavezetője.

A fórum az előadásokat követően szakmai beszélgetéssel zárult a Debreceni Egyetem Karácsony Sándor termében.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.