Dupla jubileum a Kossuth Gyakorlóban

2018, április 23 - 15:21
Gálaműsorral ünnepelte alapításának 65. és gyakorlóiskolai múltjának 60. évfordulóját a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája szombaton.

Ma már a Csengő utcai egykori laktanya épületében működik integrált intézményként a Kossuth utcai és az Arany téri általános iskolákkal együtt, de 1952-ben még önálló leánygimnázumként alakult meg a Kossuth Lajos Gimnázium. 1958 szeptemberében lett a Debreceni Egyetem jogelődje, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorlóiskolája és 12 osztályos kísérleti intézményként működött tovább. Az elmúlt évtizedekben több átalakuláson esett át, de mindvégig magas szintű gimnáziumi és általános iskolai képzést nyújtott tanítványai számára, több szakterületen úttörő szerepet vállalva hazánkban. Nem csoda, hogy diákjai sorra nyerték, és nyerik azóta is a rangos tanulmányi és sportversenyeket.

- Rendkívül büszkék vagyunk arra, amit tanítványaink elértek ez alatt a 65 év alatt. Megszámlálhatatlan országos és nemzetközi versenyen szerepeltek kiemelkedő eredménnyel szaktárgyi-, sport-, illetve kulturális vonalon, magyarul és idegen nyelven egyaránt. Tanulóinkon túl büszkék vagyunk azokra a tanárjelöltekre, akik nálunk gyakoroltak, akik a Kossuth Gyakorlóban találkoztak először a katedrával, és aztán kiváló tanáregyéniségekké váltak. Nem feledkezhetünk meg azokról a pedagógusokról sem, akik több generációt oktattak, neveltek komoly szakértelemmel, és amelyet több alkalommal kitüntetéssel ismertek el. A legnagyobb értékünk azonban szerintem az, hogy iskolánkban a tanár, a diák és a szülő mindig együtt tudott működni a közös cél érdekében – hangsúlyozta Futóné Monori Edit igazgató az iskola gálaműsorának megnyitóján, a Lovardában.

Az ünnepségen az intézmény egykori és jelenlegi tanárai, diákjai és a Debreceni Egyetem vezetői is részt vettek. Köztük Jávor András rektori főtanácsadó, akinek szintén ebben a gimnázumban indult pályafutása.

- A Kossuth Gyakorló egy nagyon fontos iskola az ember életében, hiszen itt nemcsak tudást kap, hanem értékrendet is, itt választ példaképet, itt köt életre szóló barátságokat, és itt ismeri meg első szerelmét. Azt, hogy én ezt az életpályát jártam be, nagyban köszönhetem annak, hogy Kossuth-gimnazista voltam – emlékezett vissza iskolaéveire a Debreceni Egyetem professzora.

A köszöntők után az iskola tanulói és pedagógusai léptek színpadra és színes műsorral, tánccal, énekkel, szavalatokkal, divatbemutatókkal, valamint korabeli filmhíradóval elevenítették fel alma materük elmúlt évtizedeit.

 

Sajtóiroda-TB

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.