Flamand-holland kultúra Debrecenben

2018, április 24 - 09:26
A Debreceni Egyetem tudományos előadás-sorozata, a Science Café keretében szervezett könyvbemutatóval kezdődik a második Flamand-Holland Kulturális Fesztivál Debrecenben.

A Debreceni Egyetemen működő Néderlandisztika Tanszék több évtizede közvetíti a városban és az egyetemen a holland és flamand nyelvet, valamint kultúrát. Így nem véletlen, hogy a Flamand Kormány Magyarországi Képviselete és a Holland Királyság Nagykövetsége támogatásával megvalósuló programsorozat Gert Loosen, a DE Néderlandisztika Tanszék oktatójának kezdeményezésére indult el tavaly. Célja idén is változatlan: megismertetni, népszerűsíteni a múlt közös történeteit, mindeközben kóstolót nyújtva a kortárs kultúrából is.

A Science Café keretében Stefan Hertmans mutatja be memoárokból, saját gyerekkori emlékeiből és nagyapja festményeinek belső történeteiből írt költői szépségű regényét. A Háború és terpentin az utóbbi évek egyik legnagyobb belgiumi és hollandiai könyvsikere, több rangos irodalmi díj nyertese, amely mára kortárs klasszikussá vált. Az íróval április 25-én, szerdán 17 órakor kezdődő előadáson találkozhatnak az olvasók a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

A sorozat folytatásaként a Méliusz Könyvtárban „Kis magyarok” címmel nyílik kiállítás a belga-magyar gyermekmentő akciókról. Az 1920-as évek közepén, egy jótékonysági megmozdulás keretében több mint húszezer magyar kisgyermeket fogadtak be néhány hónapra belga családok. A második világháború után, bár más körülmények között és kisebb méretekben, de megismétlődött a történet.


A kiállítást Marie-France André, a Belga Királyság magyarországi nagykövete nyitja meg május 3-án 14:30-kor, majd Hajtó Vera történész, a kiállítás társkurátora tart előadást.

Május 7-én 19 órakor a Nagytemplomban Szilágyi Gyula és a Vox Antiqua kórus közreműködésével „Holland és flamand mesterek Debrecenben” címmel orgona és ének koncertre várják az érdeklődőket.

A folytatásban május 24-én, 18 órakor a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnáziumban Pető Marcell zongoraművész tolmácsolásában (aki egyébként zenei pályafutása mellett a holland szakot is elvégezte) válogatást hallhat a debreceni közönség a flamand és holland zongorairodalomból.

A kulturális fesztivált az Európa Kulturális Fővárosa Debrecen 2023 Programirodával közösen szervezett Flamand-Holland Filmnapok zárják az Apolló Moziban.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.