A szürke 500 árnyalata

2018, április 26 - 16:22
Mit jelentenek számunkra a színek a mindennapokban és a tudományos életben? Milyen módon érzékeljük azokat egyáltalán? A látás élettana, vagyis mindaz, ami összefüggésben van a színekkel – ez a központi témája a Science Café soron következő előadásának.

A színek hatással vannak életünkre, mindennapjainkra. Mutatja ezt többek között az is, hogy rengeteg szólás – sötéten, vagy rózsaszínben látja a jövőt, elsárgul az irigységtől, zöld ágra vergődik, majd ha piros hó esik –, képzőművészeti alkotás, vagy költemény meg sem születhetett volna, ha nincsenek színek. Ahogy Kosztolányi Dezső fogalmazott Mostan színes tintákról álmodom című versében: „Kiszínezném vele az életem.”.

„Hogyan érzékeljük a színeket? A szürke 500 árnyalata és ami mögötte van” címmel Csernoch László egyetemi tanár, az Élettani Intézet igazgatója, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese tart előadást az intézmény tudományos előadássorozata, a Science Café soron következő estjén.

- Színek nélkül szürkének látnánk a minket körülvevő világot, de nem túl gyakran gondolunk a látás mechanizmusára, annak élettani hátterére, vagyis arra, hogyan is érzékeljük a színeket? Milyen színpigmentek vannak, és hogyan tudjuk egyáltalán megkülönböztetni azokat egymástól? Ha tudományosan közelítem, akkor úgy fogalmazhatnám meg, hogy a tárgyaknak az a jellemzője, amitől az általuk visszavert fény függ, és amit a szemünk egyforma alakú tárgyak esetén is meg tud különböztetni, például a piros, a kék, vagy a sárga. De mindez túl tudományosan hangzik, ezért előadásomban inkább a mindennapi élet, sőt, a képzőművészet aspektusából közelítve szeretném érzékeltetni, mit is jelentenek számunkra a színek – mondta az unideb.hu portálnak Csernoch László.

A Science Café soron következő előadása május 2-án, szerdán 17 órakor kezdődik a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” támogatásával valósul meg.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.