Mentési gyakorlaton a medikusok

2018, május 7 - 15:34
Földrengés sérültjeit mentették, sátorkórházat építettek és zöld-határon érkező menekülteket láttak el a Debreceni Egyetem orvostanhallgatói a hétvégén. A szimulációs gyakorlatot a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja szervezte.

Az Általános Orvostudományi Kar hallgatói két féléves tantárgy keretén belül tanulhatják meg a vízi mentést, valamint a katasztrófa, illetve háborús helyzetek közötti orvosi és egészségügyi munkát.  A Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja (DEKOM) által bevezetett kurzus diákjai május 4-én és 5-én, különleges mentési gyakorlat során ismerkedhettek meg a speciális körülmények közötti orvosi munkával. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hajdúszoboszlói gyakorlópályáján tartott szimuláció egyben záróvizsga is volt a kurzust elvégző medikusoknak.

- A külföldi és hazai mentések, adományosztás, egészségügyi szűrések mellett fontos feladatunknak tekintjük az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását a speciális helyzetekben történő mentésre, orvosi ellátásra. A gyakorlaton korábbi munkáink során, a nagy erejű földrengés helyszínein és az általunk vezetett sikeres missziók folyamán gyűjtött tapasztalatok megosztása a cél – mondta Késmárky András, a DEKOM elnöke.

A hallgatóknak önállóan, illetve csapatban kellett a félév során begyakorolt feladatokat elvégezniük.
A gyakorlat során egy földrengés következtében kialakult vészhelyzetet szimuláltak: gépkocsik, épületek sérültek meg, robbanás történt a katasztrófa sújtotta területen, tömegek estek áldozatául a szerencsétlenségnek, megszűnt a teljes közműhálózat és a közbiztonság. Egyebek mellett sátorfalut és a sátorkórházat kellet építeniük, a szükséges infrastruktúra, műholdas kommunikációt kialakítani.

 

A medikusok gyakorolták a GPS-sel, drónnal és mentőkutyával történő mentést, földrengés sújtotta helyszínen nyújtott orvosi teendők, sürgősségi beavatkozásokat sátorkórházban. Emellett terepjárós feladatokat és háborús övezetben végzett egészségügyi helyzeteket kellett megoldaniuk.
Az éjszaka is tartó gyakorlat során az orvostanhallgatók a zöld-határon érkező menekülteket láttak el. Mentőkutya, hőkamera és éjellátó segítségével kellett megkeresniük, majd ellátniuk egy sérült, elveszett gyermeket.

Sajtóiroda-MM
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.