Közösen a KKV-kért

2018, május 11 - 16:13
Az iparfejlesztés támogatására Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetet hozott létre a Debreceni Egyetem - jelentette be Bács Zoltán kancellár a GE Beszállítói Fórumán pénteken. A cél, hogy a hallgatók iparági tapasztalattal rendelkező mesteroktatók segítségével bővíthessék tudásukat.

Magyarországon a KKV-szektor alkalmazza a munkavállalók 70 százalékát, ugyanakkor hozzájárulása a GDP-hez alacsony, mindössze 56 százalék. A szegmens gazdasági szereplői versenyképességének növelése érdekében az iparral kialakított oktatási-kutatási együttműködések és a duális képzések fejlesztésén túl egy új intézetet is alapított a Debreceni Egyetem.

- A márciusi szenátusi ülésen döntött az egyetem vezetése arról, hogy létrehozzuk a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetet, hogy a hallgatóinkhoz is eljusson az a vállalkozói szemlélet, az a kapcsolati tőke és az az attitűd, amelyet leginkább a gyakorlati szakemberektől lehet elsajátítani. Az egyetemi intézetben az ipari-üzleti élet területén több éves, évtizedes vezetői gyakorlattal és nagy szakmai tapasztalattal rendelkező mesteroktatók gondoskodnak majd arról, hogy hallgatóink a legkorszerűbb gyakorlati tudással felvértezve lépjenek ki a munkaerőpiacra – jelentette be Bács Zoltán kancellár a GE Beszállítói Fórumán, amelyet a KKV-szektor fejlesztése érdekében szerveztek meg május 11-én a Böszörményi úti campuson. 

A Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet vezetésével Ascsillán Endrét, a GE Magyarország alelnökét bízták meg. A céggel tavaly kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem a műszaki-informatikai képzésének megújítása érdekében. Az intézmény stratégiai partnere országjáró fórumsorozatán a magyar kis- és középvállalatoknak abban próbál segíteni, hogy a hozzájuk hasonló globális társaságok beszállítóivá válhassanak.

- A GE több mint 30.000 beszállítótól vásárol közvetlenül árukat és szolgáltatásokat világszerte, beszerzéseinek értéke eléri a 70 milliárd USD-t, amelyből 1,7 milliárd dollár a közép- és kelet-európai és mindössze 100 millió dollár a magyarországi. Ahhoz, hogy a hazai KKV-szektor versenyképességét növelni tudjuk, szükség van az ipari szereplők és a felsőoktatás összefogására, ebben a Debreceni Egyetem élen jár. Ezt igazolja a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet megalapítása is, ahol a mai kor, főként az ipar 4.0 technológia, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia és a robotika területéről szerezhetnek majd gyakorlati tapasztalatokat a hallgatók – hangsúlyozta Ascsillán Endre.

Az ágazat versenyképességének és digitális képességeinek fejlesztése a kormány és a nemzetközi nagyvállalatok közös érdeke - hangsúlyozta előadásában Marczinkó Zoltán István a vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki a kormány KKV-szektort támogató programját ismertette.

- A magyar vállalkozások 99,8 százalékát a kkv szektor teszi ki, ehhez képest nemcsak a GDP-hez való hozzájárulásuk alacsony, hanem a hazai kutatás-fejlesztési költségek jelentős részét is a nagyvállalatok viselik. Azt várjuk, hogy a jövőben megerősödik a kis-és középvállalkozások szerepe a kutatás-fejlesztésben és innovációban, amihez nélkülözhetetlen a hazai felsőoktatási intézmények aktív közreműködése. Fontos, hogy a cégek jól képzett, nyelveket beszélő képzett szakembereket tudjanak alkalmazni. A Debreceni Egyetem újonnan létrehozott intézete kiválóan szolgálja azt a célkitűzést, hogy a leendő munkavállalók minél hatékonyabban és termelékenyebben léphessenek be a piacra – emelte ki Marczinkó Zoltán István.

A rendezvényen részt vevő cégvezetők tájékoztatást kaptak arról is, hogy ténylegesen milyen nemzetközi és helyi projektekhez kapcsolódhatnak. Ezek egyike a Paks II. projekt, amelyhez a GE szállítja a gőzturbinákat, turbógenerátorokat és segédüzemi berendezéseket.

- Paks II-t a tervek szerint 2027-re kell befejezni, így a következő 9 évben kell olyan beruházásokat megvalósítani a városban, amelyek alkalmasak az erőmű megvalósításán dolgozó 8500 ember befogadására, kiszolgálására. Emellett számos ehhez kapcsolódó további infrastrukturális fejlesztésben számítunk a magyar vállalkozók részvételére. Célunk, hogy a hazai beszállítók aránya elérje a 40 százalékot – tért ki előadásában Radványi Bálint, a Paksi Atomerőmű Kapacitásához Kapcsolódó Infrastruktúra-fejlesztésért, Innovációért és Lokalizációért Felelős Államtitkárság illetékese.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint a hazai KKV-szektor hatékonyságát a skandináv modellel lehetne fokozni.

- Hosszú távú partneri viszonyt kell kialakítani a multiancionális, valamint a kis-, és középvállalatok között. Fontos továbbá, hogy a nagyvállalatok és a beszállítók között tudáshíd alakuljon ki, tehát segítsék egymást például az új technológiák elsajátításában – hívta fel a figyelmet Miklóssy Ferenc.

A debreceni, a GE Beszállítói Fórumsorozatának második állomása volt, amelyet a cég a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezett. 


Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.