Új doktorokat avat az egyetem

2018, május 31 - 11:10
A hagyományos doktor- és díszdoktoravatóval szombaton megkezdődik a Debreceni Egyetemen a nyári diplomaosztók sorozata. A június 2-ai ünnepségen 74 jelölt veszi át doktori oklevelét.

A doktor- és díszdoktoravatók története csaknem egyidős az egyetem történetével, hiszen már a második, 1915/16-os tanévben megrendezhette az intézmény az első ünnepségeket.


fotó: illusztráció

Ahogyan a Debreczeni Magyar Királyi Tudományegyetem korabeli évkönyvében olvasható: „Jegyzőkönyv, mely fölvétetett a 1915. december hó 18-án, Pápay József honoris causa bölcsészdoktorrá avatása alkalmából.” A professzor „a magyar nyelvészeti irodalom művelése körül szerzett érdemei jutalmául” nyerhette el a tiszteletbeli doktori címet. Ahogy Bernolák Nándor rektor köszöntőjében fogalmazott: „A jövőben százan és százan fogják megnyerni egyetemünkön a tudományos készültség elismerésének ezt a díszét…” Nem sok idő telt el, és 1916. február 12-én az egyetem felavathatta első, jogi doktorát Margócsy Géza személyében.


fotó: illusztráció

- Az akkor megfogalmazott gondolatok napjainkban is épp oly helytállóak, hiszen a doktori fokozat a ma Magyarországon megszerezhető legmagasabb egyetemi végzettség, amelynek elengedhetetlen feltétele a színvonalas képzés és a magas szintű kutatómunka. A doktori cím viselése a XII. század óta jog, kiváltság és nagy tisztesség, de egyben felelősség is, hiszen ez biztosíthatja a tudományos utánpótlást. Éppen ezért egyik legnagyobb ünnepe intézményünknek a doktoravatás – mondta az unideb.hu portálnak Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

A június 2-i ünnepségen 74 jelölt veheti át doktori (PhD) oklevelét, 52 summa cum laude, 18 cum laude minősítéssel teljesítette a megszerzéséhez előírt követelményeket, négyen pedig külföldön szerzett oklevelük alapján szerezték meg.

Az eseményen 24-en vehetik át habilitált doktori, az egyetem hét nyugalmazott tanára pedig Professor Emeritus címét. David Alfred Eisner és Roman Czaja professzorokat pedig díszdoktorai sorába avatja a Debreceni Egyetem. Az ünnepség 2018. június 2-án, szombaton 11 órakor kezdődik a Főépület Aulájában.

Sajtóiroda - BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.