SET - sport, életmód, terápia

2016, szeptember 19 - 17:50
Átadták a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás (SET) Központját a Nagyerdei Stadionban.

- Ez a speciális sportegészségügyi létesítmény komplexitásában Magyarországon és Közép-Európában is egyedülálló, hiszen nemcsak tudományos célokat szolgál, hanem sajátos képzést és egyedi szolgáltatásokat is nyújt. Különlegessége, hogy egy stadionban valósult meg az egyetem és a város együttműködésében egy klaszter-infrastruktúrán belül – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor a SET Központ hétfői átadó ünnepségén.

A magas szintű diagnosztikai, életmód- és terápiás szolgáltatásokat kínáló központ az élsportolók, a hobbi szinten sportolók, a mozgásszervi rehabilitációra szorulók vagy bármely érdeklődő, így akár munkáltatók számára is kínál szolgáltatásokat. Helyet ad továbbá a Debreceni Egyetem alkalmazott kutatásainak és a hallgatók gyakorlati oktatásának. A központ a Nagyerdei Stadion épületében 1200 négyzetméteren kapott helyet. A stadion hagyományos funkciója, a sport mellett már nemcsak kulturális és szórakoztató térként (HALL, shop, söröző-kávézó) működik, hanem az egészségmegőrzésnek és az oktatásnak is otthona lett.


- Ennek a központnak a megnyitása ékes bizonyítéka annak, hogy egy stadion sokfunkciós épületegyüttes is lehet. Másrészt hiánypótló abban a tekintetben, hogy itt nem feltétlen betegeket kezelnek, hanem az egészség megőrzésére törekednek úgy, hogy az egy átlagember számára is elérhető legyen.  Remek példa továbbá arra is, hogy az élsportnak a tudományra kell támaszkodnia – emelte ki Kósa Lajos országgyűlési képviselő.

A beruházás – az építészeti kivitelezés és a berendezések beszerzése – másfél év alatt valósult meg, részben az EMMI struktúraváltási alapjából, részben az egyetem saját finanszírozásában, összesen 400 millió forintból.

- A sport alapvető célja a közösségépítés és az egészségtudatosság növelése, amely a Debreceni Egyetemen nagy hangsúlyt kap. Mivel Debrecenben a sport látogatói és versenyzői oldalról is nagyon népszerű, ezért az egyetem már több mint 10 éve azt tűzte ki célul, hogy tudományos eredményeit és infrastruktúráját is a város, valamint a régió sportjának szolgálatába állítja - mondta Bács Zoltán kancellár.

A központban a legmodernebb berendezésekkel dolgozik az orvosokból és sporttudományi szakemberekből álló szakmai team. A SET Központban terheléses élettani, mozgásszervi, csontultrahang-, laboratóriumi, sportpszichológiai, antropometriai, sportgenetikai vizsgálatokat és akár menedzserszűrést is végeznek. A rekreációs programban részt vevő sportolók és a lakosság számára egyaránt kínálnak egyedi tartásjavító és képességfejlesztő, valamint testsúlycsökkentő (obes) programokat.

A központban fizikoterápiás kezelésekre is lehetőség van: lökéshullám-, ultrahang-, lézer-, iontoforezis-, nyirokmasszázs-, mágnesterápia-, game-ready és spine liner kezelést is kínálnak. A krioszauna a sportolók regenerációjának elősegítéséhez, de a bőrfeszesség megőrzéséhez is ajánlott. A gyógytornaprogramok között Maitland-manuálterápia, kinezio tape technika, McKenzie-torna, funkcionális tréning (TRX), sportrehabilitáció, egyéni és csapat erőnléti edzések is szerepelnek. A centrumban reumatológiai, ortopédiai, kardiológiai, gyerekgyógyászati, belgyógyászati, bőrgyógyászati szakorvosi szolgáltatások is elérhetőek. A polgármester szerint a központ megnyitása mérföldkő Debrecen életében.


- Ez a létesítmény kiválóan illeszkedik a város stratégiájához, amelyben rendkívül fontos szerepe van a Debreceni Egyetem tevékenységének. A város törekvése az, hogy az innováció felhasználásával a gazdaság, az oktatás és a kultúra területén meghatározó szerepet töltsön be a régióban. Ehhez a most átadott központ egy nagyon magas hozzáadott értéket nyújt elsősorban a sport és az egészség területén – vélekedett Papp László.

A központhoz szervesen kapcsolódik majd a 2017 tavaszára elkészülő 2600 négyzetméteres fitneszcentrum, melynek szolgáltatásait az egyetem hallgatói és dolgozói mellett Debrecen lakossága is igénybe veheti majd. A Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás (SET) Központról szolgáltatásairól bővebben a www.setcenter.hu honlapon tájékozódhatnak.

Sajtóiroda-TBTisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.