Előrébb lépett a DE a QS-rangsorban

2018, június 7 - 09:28
Tovább erősítette pozícióját a Quacquarelli Symonds 2019. évi felsőoktatási világrangsorán a Debreceni Egyetem, amely a hazai intézmények közül – az ELTE-t is megelőzve – második helyen áll. A listát szerdán késő este hozták nyilvánosságra.

A világrangsorra idén is 6 magyar egyetem került fel. A Debreceni Egyetem feljött a második helyre (601-650.), megelőzve az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, amely idén a 701-750. helyen végzett. Az elmúlt évhez hasonlóan a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt, idén a 470. helyre rangsorolták, míg a Pécsi Tudományegyetem a 701-750., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem a 801-1000. helyen található.

A Debreceni Egyetem jelentősen javítani tudott a tavalyi pozícióján a hat szempont szerinti értékelés alapján (akadémiai szféra megítélése (Academic Reputation) – 40%; az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága (Citations per Faculty) – 20%; oktatók és hallgatók aránya (Faculty Student) – 20%; a munkaadók véleménye (Employer Reputation) – 10%; külföldi oktatók száma (International Faculty) – 5%; külföldi hallgatók száma (International Students) – 5%).

Az előrelépéshez jelentősen hozzájárult, hogy tovább növekedett az egyetemen tanuló külföldi diákok száma. Ez a mutató a Debreceni Egyetem legfőbb erőssége, hiszen ebben a kategóriában a 194. helyre rangsorolták az egyetemet, szemben a tavalyi 250. pozícióval. Szintén javult az intézmény megítélése az akadémiai szférában (501+ kategória) és a munkaadók körében (szintén 501+ kategória), és erősödött az oktatói-hallgatói arány tekintetében is (448. hely).

A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds (QS) 2004 óta készíti el a felsőoktatási intézmények világrangsorát. Az idei kiadásban több mint 4.000 felsőoktatási intézmény teljesítményét vizsgálták meg, közülük a listára 85 országból 1.011 intézmény került fel. Az összesített listán az első négy helyet amerikai egyetemek foglalják el:

1.                          Massachusetts Institute of Technology (MIT) - Egyesült Államok
2.                          Stanford University - Egyesült Államok
3.                          Harvard University - Egyesült Államok
4.                          California Institute of Technology (Caltech) - Egyesült Államok
5.                          University of Oxford - Egyesült Királyság
6.                          University of Cambridge - Egyesült Királyság
7.                          ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology - Svájc
8.                          Imperial College London - Egyesült Királyság
9.                          University of Chicago - Egyesült Államok
10.                        UCL (University College London) - Egyesült Királyság
470.                     Szegedi Tudományegyetem - Magyarország
601-650.             Debreceni Egyetem - Magyarország
701-750.               Eötvös Loránd Tudományegyetem - Magyarország
701-750.               Pécsi Tudományegyetem - Magyarország
801-1000.             Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Magyarország
801-1000.             Budapesti Corvinus Egyetem - Magyarország

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.