Nemzetközi elismerés a vegyészeknek

2018, június 15 - 13:51
A Debreceni Egyetem Kémiai Intézetének két fiatal vegyészkutatóját díjazták az International Symposium on Metal Complexes 2018 konferencián Firenzében. Lihi Norbertnek ítélték idén a Fernando Pulidori-díjat, míg Csire Gizella poszterelőadásával nyert.

A Fernando Pulidori-díjat az „International Symposium on Metal Complexes” nemzetközi konferencia tudományos bizottsága minden évben egy olyan 30 év alatti kutatónak ítéli oda, aki kiemelkedő tudományos munkát végzett a koordinációs kémia területén, és első vagy levelező szerzője egy nemzetközi folyóiratban elfogadott közleménynek.

Az idei évben Lihi Norbert, a Debreceni Kémiai Intézet Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének tudományos segédmunkatársa kapta az elismerést a biológiai rendszerekben a fémionkötőhelyet modellező cisztein tartalmú peptidek átmenetifém komplexeinek vizsgálata terén végzett tevékenységért, valamint az „Unusual binding modes in the copper(II) and palladium(II) complexes of peptides containing both histidyl and cysteinyl residues” című szóló (első és levelező szerzős) publikációjáért.

A Fernando Pulidori-díjat a június 3-7. között Firenzében rendezett „International Symposium on Metal Complexes 2018” konferencián adták át, ahol az intézet másik munkatársának tudományos tevékenységét is elismerték.

Csire Gizella, a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék tanársegédje „Competition of transition metal ions between the trihistidyl and N-terminal histamine binding sites in HAVAHHH-NH2 peptide” című poszterével elnyerte a legjobb poszterért járó három díj egyikét.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.