Nemcsak a magyart tanulták magyarul

2018, június 21 - 13:17
Húsz kínai fiatal vett részt a Debreceni Nyári Egyetem speciális képzésén, több tárgyat tanultak magyarul egy éven át. Mindannyian a Beijing Nemzetközi Egyetem (BISU) hallgatói, és egy hétéves programban vesznek részt.

A diákok már középiskolás korukban Kínában is tanulják a magyar nyelvet, heti 18 órában 2 éven keresztül. Ezt követően egy évet Debrecenben töltenek, ahol nem csak magyarórákon vesznek részt, de tanulnak angol nyelvet, irodalmat, civilizációt és történelmet magyarul.  Majd egy évre visszatérnek Kínába, aztán ismét Debrecenbe érkeznek, ahol elkezdik a hároméves alapképzést a Debreceni Egyetemen. A 20 kínai diák most fejezte be egyéves debreceni tanulmányát, 8 tanár tanította őket a különböző tárgyakból.

A hallgatók az órák után sem unatkoztak, kirándultak Budapestre, Egerbe, a Hortobágyra és Sárándra, néptáncot tanultak, valamint a Fazekas Mihály Gimnázium gáláján is részt vettek. Emellett sokan közülük „belekóstoltak” a magyarországi fesztiválok hangulatába, színházba jártak, sportoltak.

Bizonyítványaikat Szaffkó Pétertől, a Debreceni Nyári Egyetem ügyvezető igazgatójától vették át a szerdai búcsúvacsorán.  

Szaffkó Péter felidézte, hogy a Debreceni Nyári Egyetem és a pekingi BISU együttműködése 2016-ban kezdődött, ígéretes kapcsolat épül a Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetemmel is, ahol 2017-ben indult a magyar nyelvi képzés, és a hallgatók harmadéven szintén eltöltenek majd egy évet Debrecenben részképzés keretein belül. A Debreceni Nyári Egyetem delegációjának júniusi látogatásán közös Nyelvtanári Továbbképző Központot is avattak Tiencsinben. 


- Már hat egyetemen tanítanak magyar nyelvet Kínában, ami nagyon örömteli a számunkra, hiszen ez további együttműködésekre ad lehetőséget. Elindultak a tárgyalások már a Hsziáni Egyetemmel is, és remélhetőleg a jövőben még több diáknak tudunk segíteni a magyar nyelv és kultúra elsajátításában – bizakodott Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem ügyvezetője.

Szaffkó Péter hozzátette, hogy néhány éven belül megháromszorozódhat a magyar nyelvi képzésben résztvevők száma a Debreceni Nyári Egyetemen, közülük pedig többen alapképzésre is visszatérnek a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karára.

Sajtóiroda


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.