Bővülő bosnyák kapcsolatok

2018, június 27 - 14:53
A University of Sarajevo hattagú küldöttsége tett látogatást szerdán a Debreceni Egyetemen. A két intézmény együttműködései több területre, például a romaoktatásra és –felzárkóztatásra, valamint hallgatói és oktatói mobilitási programokra is kiterjednek.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara kétoldalú megállapodást kötött tavaly a University of Sarajevóval. A szakemberek a romaoktatás és –felzárkóztatás terén működnek együtt, valamint közös terepmunkát végeznek óvodákban és multikulturális lokális közösségekben. Többek között erről is tárgyalt a Bosznia-Hercegovina fővárosából érkezett delegáció június 27-én, szerdán a Debreceni Egyetemen.

A vendégeket Bartha Elek oktatási rektorhelyettes és Jávor András rektori főtanácsadó fogadta, majd a Nemzetközi Iroda vezetője adott áttekintést a Debreceni Egyetem nemzetközi kapcsolatairól. Jánosy Orsolya kiemelte, hogy a két intézmény oktatói és hallgatói előtt a 2018-2020-as időszakban is nyitottak a mobiltási lehetőségek az Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás program keretében. Idén eddig két oktató és három egyetemista érkezett Debrecenbe a sarajevói partnerintézményből.

Mivel Bosznia-Hercegovina részese a Stipendium Hungaricum-ösztöndíjprogramnak, hallgatói alap-, mester-, illetve doktori képzésre is jelentkezhetnek a Debreceni Egyetemre, illetve részképzésbe is bekapcsolódhatnak számos tudományterületen, például agrár-, matematikai, zenei és mérnöki szakokon. Ebben a tanévben három bosnyák hallgató tanul Debrecenben.

A Debreceni Egyetem több bosnyák egyetemmel működik együtt, legutóbb májusban a CKM Mostar – University of Modern Sciences magánegyetemmel kötött kétoldalú megállapodást az ayurvéda területén, a Műszaki Kar pedig a CEEPUS program keretében a University of Zenicával tart fenn kapcsolatot évek óta.

 

Sajtóiroda-TH

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.