Új módszer búzafajták értékelésére

2018, június 28 - 11:31
Hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a búzanemesítés folyamatát az az eljárás, amit a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének munkatársai dolgoztak ki. Az új technológiával könnyebbé válik az időjárás szélsőségeinek ellenálló fajták nemesítése.

A klímaváltozás és a velejáró szélsőséges időjárási jelenségek szükségessé teszik a megváltozott viszonyok között is megfelelő mennyiségű és minőségű termést hozó, a stresszhatással szemben ellenálló fajták kialakítását. A klímaváltozással együtt járó egyik legjelentősebb környezeti stressztényező a szárazság.

- A szárazság idején a növény túlélését biztosító reakciókat szárazságstressz-rezisztencia mechanizmusoknak nevezzük. Ezek alapján elkülöníthetők a tolerancia (tűrés), az elkerülés és az elhalás, vagy végleges károsodás folyamatai. A tolerancia esetében a növény rendelkezik minden olyan mechanizmussal, mely segítségével magas szinten tartja az anyagcserefolyamatok aktivitását alacsony szárazságstressz alatt, valamint csökkentett aktivitást tart fent súlyos stressz hatására – magyarázza Dobránszki Judit, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság tudományos főigazgatója.

A DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének laboratóriumában a búzafajták molekuláris genetikai markerekkel történő szelekcióját végezték el. A kísérletek során 30 specifikus szekvenciát azonosítottak a búza örökítőanyagában (DNS), melyek segítségével a kutatóintézet saját búza genotípusait, hazai tájfajtákat és vadtípusokat különítettek el a fajták, illetve típusok szárazság-stresszre toleráns és fogékony tulajdonságai alapján.

- A specifikus szekvenciákat polimeráz láncreakció-technikával alkalmazva gyors és pontos meghatározásokat kaphatunk a búzanemesítési programok szelekciós fázisában. Lehetőség nyílik a különböző genotípusok gyors és hatékony értékelésére a nemesítés kezdeti szakaszában, biztosítva, hogy a további vizsgálatokba már csak az új környezeti kihívásoknak megfelelő genetikai állománnyal rendelkező növényanyag kerüljön be – tett hozzá Dobránszki Judit.

A molekuláris genetikai módszereket a „Kiváló malomipari paraméterekkel rendelkező adaptív őszi búza vonalak előállítása ” című projekt keretén belül fejlesztették ki a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet biotechnológiai laboratóriumának kutatói.

 

Sajtóiroda - TH

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.