Külföldi diákok debreceni gyakorlata

2018, július 3 - 10:43
Intenzív gyógyszerész szakmai tréningen vesznek részt szaud-arábiai, amerikai és francia gyógyszerészhallgatók a Debreceni Egyetemen. A szakmai képzés mellett a diákok több hétig ismerkednek a magyar kultúrával és a magyar nyelvvel.

A külföldi hallgatók egy hétig, napi négy órában tanulták a magyar nyelvet a Debreceni Nyári Egyetemen, majd kezdetét veszi a kéthetes szakmai gyakorlat. Ennek keretében betekintést nyernek a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának kutatásaiba, összehasonlítják a gyakorlatban a magyar és egyesült államokbeli gyógyszer- és egészségpolitikát, megismerkednek a debreceni klinikai gyógyszerészettel, meglátogatják a Richter gyógyszergyár debreceni üzemét, és különböző típusú gyógyszertárakba is eljutnak.

- A  nyolc külföldi diák számára nagyon hasznos és tanulságos közelebbről látni az európai, azon belül is a magyarországi rendszer működését. A program Gyógyszerésztudományi Kar szinte valamennyi tanszéke, több mint 20 oktató vesz részt valamilyen szinten – mondta az unideb.hu-nak Oláh Gábor, a szakmai programot szervező tanársegéd.

A szakmai programok után, a negyedik és ötödik héten a külföldi hallgatók részt vesznek a Debreceni Nyári Egyetem Modern Hungary című kurzusán, amelyen magyar kultúrát és történelmet tanulnak angol nyelven, emellett részt vesznek a Nyári Egyetem kulturális és egyéb programjain.

– Évekkel ezelőtt kezdődött az együttműködés a Gyógyszerésztudományi Karral, illetve az amerikai Ferris State University-vel, mindig szívesen fogadjuk az ideérkező gyógyszerészhallgatókat. A Debreceni Nyári Egyetem szervezi a programjaikat, és örülünk, hogy évről évre visszatérnek hozzánk – mondta el Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója.

2013-ban a Michigan állam-beli Ferris State University dékánja, Stephen Durst és John Jameson tanszékvezető úgy gondolta, hogy a hallgatóik számára nagyon hasznos lenne egy olyan nemzetközi gyakorlat, ahol a gyógyszerkutatástól a klinikai gyógyszerészeten át a napi gyógyszertári szakmai gyakorlatig lehetőség nyílik arra, hogy a diákok látásmódját szélesítsék.

Az együttműködés alapjait a Debreceni Nyári Egyetem vezetője és Halmos Gábor, a DE GYTK Biofarmácia Tanszékének egyetemi tanára teremtette meg, így 2015 óta több mint 10 amerikai hallgató vett részt a hazájukban is kreditet érő szakmai programon. Idén először pedig a franciaországi Tours-ból négy francia és egy szaud-arábiai hallgató és csatlakozott.

Sajtóiroda

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.