MK+NI: új közös képzés

2018, július 20 - 11:37
Piacképes és magas hozzáadott értékű tudással rendelkező új elektronikai szereléstechnológiai specializációt indít a Debreceni Egyetem Műszaki Kara az NI Hungary Kft-vel közösen a mechatronikai mérnök mesterképzésben.


- A régiónkban megjelenő vállalatoknak köszönhetően jelentősen megnövekedett az elektronikai iparhoz köthető technológiai ismerettel rendelkező szakemberek iránti igény. Az elektronikai szereléstechnológia specializáció legfőbb célja éppen ezért az elektronikai alkatrészek, részegységek, készülékek és rendszerek gyártásához kapcsolódó alaptechnológiák és fejlesztési eljárások oktatása. A képzésben résztvevő hallgatók ismereteiket közvetlenül hasznosíthatják az alkatrészek, részegységek és készülékek gyártásában, tervezésében, fejlesztésében, minősítésében – fogalmazott Husi Géza. Az egyetem okleveles mechatronikai mérnök képzése a régió igényeire alapozva olyan mesterképzés, amely jelenlegi igényeken túl az elkövetkező 20 év technológiának és technikájának megalkotására készíti fel a hallgatókat – jegyzete meg a Műszaki Kar Mechatronikai Tanszékének vezetője.

- Az új szakirány indítása nem csak az NI Hungary Kft. és a Debreceni Egyetem felsőoktatási együttműködésében jelent mérföldkövet, hanem országosan is precedens nélküli ennek az új oktatási formának az útjára indítása – hangsúlyozta Ábrahám László, a National Instruments (NI) debreceni leányvállalatának ügyvezetője. Üdvözölte, hogy a Debreceni Egyetemmel kialakított újabb együttműködésnek köszönhetően az MSc képzésben a diákok hatékonyabb gyakorlati tudást kapnak, és ezáltal közelebb kerülnek az iparhoz.

- Az ipari szereplők célja – többek között az NI is ezt szorgalmazza – hogy valamennyi műszaki képzésnek legyen MSc-s oktatása és duális képzési lehetősége – jelentette ki Ábrahám László. Hosszútávon – tette hozzá a szakember – a döntés lehetővé teszi, hogy a végzősök felkészüljenek az Ipar 4.0 kihívásaira, amelynek köszönhetően lépést lehet tartani annak fejlődésével a felsőoktatásban is.

A kooperatív képzéshez négyhetes gyakorlat is tartozik, amelyet a partnercégnél végeznek a hallgatók. Ugyanitt készül a diplomaterv is a cég és az egyetem egy-egy kijelölt szakemberének irányításával, bizonyítva, hogy a leendő mérnök alkalmas a jövő technológiájának megalkotására. A speciális képzésre az érdeklődő egyetemisták várhatóan 2019 őszétől jelentkezhetnek majd. A szakirány a teljes elektronikai iparágra kínál tudásanyagot.

A közös munka folytatására már most megtörténtek az előkészületek, az NI Hungary Kft. további tervei között szerepel egy új, szabadon választható tárgy bevezetése is a Műszaki Kar mechatronika szak alapképzésén, amely a teljes évfolyam számára elérhető lenne.

A Debreceni Egyetemmel a folyamatosan erősödő együttműködés jó példájaként Kocsis Gergely István, az NI Hungary Kft. szenior tesztmérnöke – vendégoktatóként – sikeresen zárta azt a LabView kurzust, amelyen az idei tanévben 85 magyar és külföldi hallgató vett részt. Az oktatás gyakorlati támogatására az NI Hungary Kft. a közelmúltban közel hatmillió forint értékben hardvereket is adományozott a Debreceni Egyetem részére, hogy a programozási ismeretek elsajátítása még hardverközelibb és hatékonyabb formában valósuljon meg.


Sajtóiroda - BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.