Nigériai vendégek az egyetemen

2018, augusztus 22 - 11:07
A Debreceni Egyetem szakembereinek bevonásával jöhet létre egy új onkológiai központ Nigériában. Az afrikai ország egészségügyi delegációja kedden tárgyalt az együttműködési lehetőségekről az Egyetem téren.

A nigériai Kaduna állam kormányzóságának képviselői azért érkeztek hazánkba, hogy tárgyalásokat folytassanak egy 300 ágyas kórház felújításáról, és egy új onkológiai központ létesítéséről. A delegáció, a magyarországi kórházi referenciák megismerését célzó látogatás részeként, augusztus 21-én járt a Debreceni Egyetemen.

A Shehu Usman Mohammed, Kaduna egészségügyi minisztériumának államtitkára vezette küldöttséget Csernoch László tudományos rektorhelyettes, Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke, valamint Bognár László és Páll Dénes alelnökök fogadták. A vendégek elsősorban orvostechnológiai szempontból voltak kíváncsiak a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában zajló diagnosztikai és terápiás tevékenységre. Mivel az afrikai kórházfejlesztési program kulcseleme az onkológiai központ nukleáris medicina részlege, ezért a delegáció tagjai látogatást tettek a Nukleáris Medicina Intézetben is, ahol egyebek mellett a lineáris gyorsítót és PET-CT berendezéseket tekintették meg.

A magyar vállalkozók és szakemberek közreműködésével megvalósuló kórházfejlesztési projektben Nigéria a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának orvosaira is számít. A találkozón az intézmény vezetői és az egészségügyi delegáció tagjai előzetes megbeszélést folytattak arról, miként vehet részt az egyetem az onkológiai központ leendő szakembereinek felkészítésében és a szükséges eszközpark kialakításában. Egyebek mellett egy lehetséges szakmai együttműködés csereprogramokra is lehetőséget biztosíthatna.

A magyar orvostudománynak, a külföldi diákok orvosképzésében élen járó Debreceni Egyetemnek és az itt zajló magas színvonalú képzésnek nagyon jó híre van Nigériában, melyet a Debrecenben tanuló nigériai hallgatók magas létszáma is alátámaszt. A 2017/18-as szemeszterben a 643 nigériai diák közül 427-en vettek részt az egyetem egészségtudományi képzéseinek valamelyikén, az orvosképzésben 304-en. A jövőben a Debreceni Egyetemen tanuló nigériai medikusok ideális orvosai lehetnek majd a kadunai létesítménynek, ezáltal hozzájárulva országuk egészségügyi színvonalának növeléséhez.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.