Új tanév, új hallgatók, újdonságok

2018, szeptember 10 - 14:35
Csaknem 30 ezer hallgató, 10 ezer egyetemi dolgozó, összességében mintegy 40 ezer egyetemi polgár számára kezdődött meg a tanév a Debreceni Egyetemen.

Az elsőéves hallgatók vasárnap tettek esküt az intézmény tanévnyitó ünnepségén a Főnix Csarnokban. 14 kar, 13 képzési terület - 71 alap-, 84 mester-, 6 osztatlan képzés, 197 szakirányú továbbképzés és 7 felsőoktatási szakképzés, 23 doktori iskola – ebből a kínálatból választhattak az idei eljárásban a felvételizők, akik közül a szerencsések – több mint 9500-an – a Debreceni Egyetemen folytathatják tanulmányaikat a 2018-19-es tanévtől.

A legtöbb elsőéves a Gazdaságtudományi Karon (1310), a Bölcsészettudományi (955) és a Természettudományi Karon (689) kezdi a tanévet, de népszerű a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai (674), az Informatikai (499) és a Műszaki Kar (439) is. Érdekesség, hogy az elmúlt években a műszaki képzések iránt 30%-al nőtt az érdeklődés, az MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai) képzési terület pedig utolérte népszerűségében a gazdaságtudományi és bölcsész képzési területet.A külföldi hallgatók létszáma folyamatosan emelkedik a Debreceni Egyetemen: az elmúlt 15 év alatt négyszeresére nőtt, a küldő országok száma pedig megduplázódott. Az idén több mint 100 országból 1825 külföldi elsőéves (tavaly ez a szám 1690 volt) tanulhat az intézmény angol nyelvű képzésein. Ilyen képzéseket az egyetem 14 karából 13 indít. Valamennyi évfolyamot tekintve összességében mintegy 5500 külföldi hallgató – az országban tanulók mintegy 17 százaléka – kezd 2018 őszétől a Debreceni Egyetem karain. A külföldi diákok körében továbbra is az orvos-, a mérnök-, a közgazdász-, az informatikus-, a fogorvos- és a gyógyszerész szakok a legnépszerűbbek.


Idén első alkalommal Mongóliából is érkeztek diákok. A legnagyobb létszámban – az elmúlt élvekhez hasonlóan – Nigéria képviselteti magát. 680 fő Stipendium Hungaricum ösztöndíjas, 250-en pedig az előkészítő elvégzése után kezdik az egyetemet.

A Debreceni Egyetem a munkaerőpiac és az ipar igényeinek megfelelően folyamatosan frissíti képzési kínálatát: ebben az évben sport- és rekreációszervezés alapszakra, rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirányra és mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki mesterszakra is lehetett jelentkezni, de újdonság az agrármérnöktanári és közgazdásztanári szak, emellett új duális képzések indultak szociális munka alapszakon, geográfus és hidrobiológus mesterszakon.

Nappali és levelező tagozaton, felsőoktatási szakképzés, alap-, mester-, osztatlan, szakirányú továbbképzés és PhD képzés keretében csaknem 30 ezer hallgató, 10 ezer egyetemi dolgozó, összességében mintegy 40 ezres egyetemi polgárság számára kezdődött meg szeptember 10-én a 2018/19-es tanév.

Sajtóiroda - BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.